Saptamana 4 de sarcina
Aproape o luna deja! Saptamana aceasta se intampla multe in interiorul tau.
Pentru a te bucura din plin de aceasta calatorie minunata, este important sa stii ce se intampla in corpul tau si cum creste micutul tau. Am creat acest calendar cu sarcina pe saptamani si luni special pentru tine, ca sa te ghideze pas cu pas in toata aceasta experienta minunata. Organismul unei femei trece prin multe schimbari in trimestrul 1 de sarcina. Hai sa descoperim impreuna ce surprize iti rezerva saptamana 4 de sarcina!
Bebelusul tau incepe sa se cuibareasca, pregatit de calatoria cea lunga – ovulul a fost implantat in uter, lichidul amniotic si placenta sunt in formare, iar ovulul fertilizat a crescut la un diametru enorm de 0,2 mm! Aceasta saptamana este o etapa importanta in dezvoltarea embrionului: inceputul a ceea ce se numeste organogeneza: multe organe interne incep sa prinda contur, la fel si sistemul circulator. La sfarsitul celei de a patra saptamani, bebelusul tau arata ca o virgula mica ce pluteste in lichidul amniotic, iar circulatia fat-placenta este stabilita si in functiune. In mod uimitor, greutatea i s-a marit de 10.000 de ori de la conceperea sa!
Corpul tau
Sase saptamani de la ultimul ciclu menstrual, a patra saptamana de sarcina. Acea bobita superba s-a transformat intr-un punct, iar prima celula s-a divizat deja de sute de ori. Isi croieste drumul din trompele uterine spre uter. Odata ce si-a gasit un loc dragut si confortabil, isi va face culcus si se va implanta acolo. Acel moment elibereaza un val mare de hormoni. Sunt esentiali pentru bebelusul tau, asigurand ca are tot ce ii trebuie pentru a creste. Acei hormoni iti vor opri ciclul menstrual pe perioada sarcinii si vor ajuta, de asemenea, la formarea placentei. Ce face placenta? Ofera fatului oxigen si substante nutritive si are rol de protectie impotriva germenilor si a poluantilor. Dar nu impotriva tuturor – daca nu ai renuntat inca la fumat, acum este timpul sa o faci (la fel si tatal!).
Alimentatia
Toata lumea spune sa mananci sanatos cat esti insarcinata, dar asta poate parea cateodata o misiune dificila si vaga. O regula de baza este sa te axezi pe calitate – te va ajuta sa iti insufli obiceiuri sanatoase chiar de la inceputul sarcinii. De asemenea, acorda o atentie deosebita prepararii alimentelor pentru a evita riscul de intoxicatie alimentara, atat pentru tine, cat si pentru prunc. Gateste carnea meticulos: friptura cu sos tartar si carnea gatita insuficient sunt un mare “nu”!
Spala-te pe maini foarte bine inainte de a gati, dupa gradinarit, sau hranirea animalelor de companie, si asigura-te ca speli fructele si legumele foarte bine. Daca ai timp, curata frigiderul in mod regulat cu apa cu sapun si dezinfectant. Evita sa mananci resturile ramase in care ar fi putut sa creasca bacterii. Putina prudenta poate asigura starea ta de bine și pe cea a bebelusului!
Sfaturi
Este o idee buna sa iei vitamine si minerale cat esti insarcinata?
Comunitatea medicala tinde sa fie de acord ca nevoia de vitamine si minerale este, de obicei, acoperita printr-un regim echilibrat. Totusi, realitatea ne arata ca adesea femeile nu respecta tocmai un regim echilibrat. Iar femeile insarcinate tind sa aiba o nevoie mai mare de fier, calciu, vitamina D si acid folic.
Vitaminele pot ajuta in anumite deficiente. Ca la orice alt medicament, consulta-te cu un medic inainte de a lua orice fel de supliment alimentar pe timpul sarcinii. Medicul iti poate prescrie un supliment potrivit sarcinii tale. Atentie: nu te juca de-a farmacistul! Un dozaj necorespunzator al anumitor substante nutritive (vitamina A, vitamina D, seleniu, fluor) poate fi daunator pentru copil!
Apropo, ai fost la ginecolog? O prima consultatie inainte de sfarsitul celei de a treia luni este obligatorie. Doctorul iti va face un test de sange pentru primele luni de sarcina si iti va programa prima ecografie, ce va avea loc in jurul celei de a 12-a saptamani.
Saptamana 5 de sarcina
Desi este doar cat un bob de mazare, bebelusul tau creste cu repeziciune. Citeste mai multe despre aceasta saptamana.
3 minute citit
Articole similare