Saptamana 3 de sarcina
Esti abia la inceputul calatoriei. Nu poti observa nimic deocamdata, dar asta nu inseamna ca nu se intampla multe intre timp.
Pentru a stii mereu la ce sa te astepti in aceasta perioada, este important sa cunosti tot ce se inatmpla cu corpul tau, ce simptome poti avea si cum creste bebelusul cu fiecare zi ce trece. De aceea am creat acest calendar sarcina care sa te ajute sa treci pas cu pas prin fiecare dintre cele 40 de saptamani magice. Organismul unei femei trece prin multe schimbari in primul trimestru de sarcina. Iata ce iti rezerva saptamana 3 de sarcina!
Inima bebelusului tau bate deja! Copilul tau, care este doar un embrion in momentul de fata, este deja facut din trei straturi de celule ce vor forma diverse parti din corpul sau.
Stiinta este uimitoare – stratul interior, endodermul, va da nastere organelor tractului digestiv, ficatului, pancreasului si organelor ce compun sistemul respirator. Stratul exterior, ectodermul, va forma sistemul nervos si diferitele lui tesuturi, precum si pielea, unghiile si parul. Al treilea strat va forma majoritatea structurii scheletului, inima, tractul urinar si organele sexuale. In mijlocul mezodermului se afla notocordul, care va servi drept coloana vertebrala temporara si din care se va forma sistemul nervos central, creierul si capul. Diametrul sau este cam acelasi ca al unui fir de par!
Corpul tau
Nu ti-a venit ciclul menstrual atunci cand ar fi trebuit. La inceput probabil nu i-ai dat importanta, dar apoi te-ai gandit: ce ar fi daca? Ai decis sa faci un test de sarcina si a iesit pozitiv. Felicitari! O minunata aventura e pe cale sa inceapa, una dintre cele mai grozave din viata ta. Nimic nu este observabil, bineinteles, dar asta nu pentru mult timp.
Alimentatia
A avea grija de tine si de ceea ce mananci este mai important ca niciodata. Prima intrebare care iti trece prin minte este „trebuie sa mananc pentru doi?” Nu, femeile insarcinate nu trebuie sa manance pentru doi, adica de doua ori mai mult decat o fac de obicei. Dar trebuie sa alegi alimente de inalta calitate ce contin nutrientii de baza.
Foarte importanti pentru dezvoltarea normala a fatului sunt acidul folic, care se gaseste in legume cu frunze verzi, si zincul, existent in cereale integrale. Practic, ceea ce este bun pentru tine, este bun si pentru bebelusul tau.
Sfaturi
Unele alimente ar trebui evitate complet pe timpul sarcinii. Din cauza posibilitatii prezentei toxinelor, fructele de mare crude pot reprezenta un risc pentru fat.
Spune “la revedere” momentan:
- scoicilor
- stridiilor crude
- sushi-ului
- sashimi-ului si chiar somonului
- carnea de pasare gatita insuficient si ouale moi pot, de asemenea, sa contina bacterii daunatoare fatului. Asa ca spala foarte bine legumele si evita maioneza sau salata cu orice fel de sos sau dressing facut din oua crude.
Saptamana 4 de sarcina
Aproape o luna deja! Saptamana aceasta se intampla multe in interiorul tau.
3 minute citit
Articole similare