Hranirea cu lapte matern recoltat de la san
Hranirea cu lingurita/canita nu inseamna sfarsitul alaptarii. Poate fi doar o alta modalitate pentru copil de a continua sa beneficieze de hranire completa sub forma laptelui matern recoltat de la san. Iata cateva sugestii de adaptare a copilului la hranirea cu lingurita/canita, fara insa a refuza si alaptarea la san.
Hranirea cu lingurita/canita nu inseamna sfarsitul alaptarii. Poate fi doar o alta modalitate pentru copil de a continua sa beneficieze de hranire completa sub forma laptelui matern recoltat de la san. Iata cateva sugestii de adaptare a copilului la hranirea cu lingurita/canita, fara insa a refuza si alaptarea la san.
1. Incepe cu alaptarea mai intai
Lasa-l sa suga cam jumatate din cantitatea pe care o suge de obicei, apoi ii poti da 30-60 ml de lapte matern recoltat cu lingurita/canita. Astfel, copilul devine mai rabdator cand se obisnuieste cu lingurita/canita. Daca este in continuare flamand, lasa-l sa suga din nou de la san pana se satura.
2. Nu inlocui mai mult de o alaptare o data
Daca trebuie sa inlocuiesti mai mult de o alaptare, fa acest lucru pe rand, la intervale de 3-5 zile. Astfel, nu ti se vor umfla sanii daca nu reusesti sa recoltezi laptele la momentul meselor. Daca nu recoltezi laptele la momentul meselor, exista riscul sa scada cantitatea de lapte.
3. Incalzeste laptele intr-un vas asezat in apa calda
Incalzind laptele recoltat, daca l-ai pastrat intre timp la frigider sau congelator, poti imita temperatura laptelui proaspat iesit din san. Nu incalzi laptele la o temperatura mai mare de cea a corpului. Nu il incalzi la cuptorul cu microunde. Verifica intotdeauna temperatura laptelui incalzit inainte de a hrani copilul. Bineinteles, daca folosesti imediat laptele proaspat stors, atunci acesta este deja la temperatura optima.
4. Imprima ritmul de hranire
Tine copilul in pozitie ridicata si apropiata de pozitia de hranire.
5. Lasa pe altcineva sa incerce sa il hraneasca
Unii copii accepta mai usor sa fie hraniti de catre o alta persoana decat mama. Oricine ii da laptele ar trebui sa il tina strans, exact cum se intampla cand este alaptat la san.
6. Lasa-i o pauza pentru a putea eructa
Dupa fiecare 30-45 ml, respinge laptele sau daca intoarce capul, ii poti da o pauza pentru a eructa. Daca el continua sa respinga laptele, este probabil un semn ca s-a saturat si ca trebuie sa intrerupi hranitul. Daca eructeaza frecvent acest lucru scade sansele de a scuipa laptele si de a se foi din cauza gazelor din stomac.
7. Pozitii din care poate ragai
- Ridicat: ridica-l in poala si sprijina-i capul si pieptul cu o mana asezata in partea din fata. Apleaca-l usor in fata si freaca-l si apoi bate-l usor pe spate.
- Pe umar: sprijina-l de tine, cu barbia pe umarul tau; freaca-l si apoi bate-l usor pe spate.
- In poala: intinde-l in poala, peste picioarele tale, sprijinindu-i pieptul pe piciorul tau, apoi freaca-l si apoi bate-l usor pe spate.
Sfaturi importante!
- Aseaza-l comod. Aseaza-l in poala si aseaza-ti o perna sub cot, sau sprijina-ti bratul pe scaun.
- Schimba partile. Chiar si cei mai mici copilasi incep sa ti se para grei la un moment dat.
- Vorbeste-i si atinge-l. Cand suge, vorbeste-i incetisor, atinge-l si mentine contactul cu ochii.
- Fii rabdatoare. Daca nu vrea laptele cu lingurita, lasati-l sa revina la san inainte ca vreunul dintre voi sa devina frustrat, apoi incearca sa-i dai din nou cu lingurita la urmatoarea masa. In final, ar trebui sa suga atat de la san, cat si cu lingurita fara nici un fel de problema.
Descopera mai departe sfaturile noastra despre depozitarea si consumarea laptelui matern
Articole similare