sfaturi despre alaptare

Sfaturi despre alaptare

de la nastere
Articol
Mar. 4, 2024
5 minute

Avand cunostinte elementare despre laptele matern, despre alaptare si beneficiile ei asupra bebelusului tau, vei putea sa te bucuri de fiecare moment in care iti hranesti si protejezi bebelusul.

ABC-ul laptelui matern

Colostrul, cunoscut si sub numele de primul lapte, are mai multe beneficii decat cred oamenii. Primele tale picaturi de colostru ofera un impuls in crearea unei imunitati puternice pentru copilul tau. Fiecare alaptare din urmatoarele trei si pana la cinci zile dupa nastere vor fi bogate in proteine, vitamine, probiotice si acizi grasi speciali, fiind astfel special conceput pentru un nou nascut. Colostrul are o culoare galbuie sau cremoasa si este mai gros decat „urmatorul lapte”.

Colostrul se transforma in lapte tranzitional care dureaza aproximativ doua saptamani. Are mai multe calorii, mai multe vitamine, este mai gras si tine pasul cu nevoile nutritionale in continua crestere.

„Laptele matur” este laptele final, care va ramane asa o vreme si cu care il vei hrani pe bebelus. Are un continut de apa mai mare pentru hidratare, insa si un echilibru corect intre proteine, grasimi si carbohidrati necesari cresterii bebelusului. Cantitatea de lapte matern difera la fiecare san, iar nutrientii continuti se adapteaza nevoilor bebelusului.


Cateva informatii despre proteine

Proteinele sunt foarte importante pentru bebelusul tau. El are nevoie de aminoacizi, cea mai mica parte din proteine, pentru crestere, dezvoltare si sanatate. De fapt, proteina este componenta cea mai abundenta din corpul sau. Proteinele sunt necesare pentru sanatatea sistemului imunitar, a dezvoltarii muschilor, a creierului si a altor organe. Personalul medical este de acord ca proteinele au un rol critic in sanatatea si dezvoltarea copilului pe termen lung. Din fericire, laptele matern poate oferi combinatia perfecta de proteine pentru cel mic.

 

parinte-in-felul-tau


Sfaturi pentru pozitii de alaptare

Daca planuiesti dinainte cateva pozitii confortabile pentru alaptare, vor face acest proces mai placut pentru amandoi.

  • Pozitiile in care alaptezi bebelusul pot fi influentate daca esti dreptace sau stangace. Acest lucru inseamna ca vei folosi diferite pozitii in functie de ce brat folosesti ca sa tii bebelusul. Daca il tii cu o singura mana poate deveni obositor, asa ca tine minte o pozitie pe care o preferi si o a doua cu care sa o schimbi daca este necesar.
  • Aseaza-te confortabil sau intinde-te inainte de a aseza bebelusul in pozitia de alaptare. Acest lucru ii va permite sa inceapa sa suga imediat, fara a mai fi nevoie sa il asezi mai bine.
  • Capul bebelusului nu ar trebui sa fie prea in jos sau prea pe spate; aceste pozitii fac inghitirea laptelui mai dificila.
  • Aseaza bebelusul in pozitia de alaptare la primul semn ca i-ar fi foame. Daca este gata sa manance, este agitat si tocaie buzele. Nu astepta sa planga si sa se agite.

Laptele matern are 3 etape diferite, fiecare oferind nutrientii de care copilul are nevoie in acel moment.

Ajuta copilul sa ragaie. Desi sanii tai nu contin aer, bebelusul poate inghiti aer in timp ce suge sau daca plange.

  • Lasa bebelusul sa suga pana cand da drumul singur la san si apoi profita de ocazie pentru a vedea daca este gata sa ragaie.
  • Este important sa ajuti bebelusul sa ragaie, insa nu te ingrijora daca nu o face. Bebelusii alaptati inghit mai putin aer si, de obicei, simt mai putin nevoia de a ragai.

Scutecele murdare. Laptele matern are proprietati naturale care ajuta la producerea scaunelor regulate si curata meconiul, scaunul precoce al nou-nascutului cu ceea ce a ingerat in timpul sarcinii.

  • In primele 48 de ore va avea scaune negre ca zmoala. Un scaun in primele 24 de ore, apoi doua scaune in urmatoarea zi este ceva normal.
  • Din a treia zi, asteapta-te sa schimbi trei scutece murdare sau chiar mai multe in fiecare zi.
  • Trei sau mai multe scaune galbene cu granule in ele, in fiecare zi, in primele patru de pana la sase saptamani, reprezinta un semn ca bebelusul este bine hranit.

Alaptarea piele pe piele, cunoscuta si ca „ingrijirea de tip cangur”, este recunoscuta ca fiind benefica pentru mama si copil. Uita-te doar la partea buna a alaptarii piele pe piele.

  • Ajuta la stabilizarea ritmului cardiac al bebelusului si a temperaturii corpului.
  • Imbunatateste modul de respiratie al bebelusului.
  • Imbunatateste perioada de somn adanc, astfel incat bebelusul se odihneste mai bine si este mai bine pregatit pentru alaptaret.
  • Scade stresul pe care il simti si are un efect calmant pentru amandoi.
  • Mareste cantitatea ta de lapte.

Semnele unui bebelus bine hranit si sanatos
Faptul ca nu poti masura cantitatea exacta de lapte pe care copilul tau o mananca, te poate face sa fii nelinistita. Insa mai jos sunt cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti dai seama ca ii oferi exact cat are nevoie.

  • Alaptarile sunt confortabile pentru amandoi.
  • Copilul tau suge cu putere, dar calm in acelasi timp.
  • Dupa alaptare, copilul tau are bratele si mainile mai relaxate.
  • Trei sau mai multe scutece murdare pe zi in primele patru pana la sase saptamani.
  • Sanii tai vor fi moi si mai goi dupa alaptaret.
  • Greutatea copilului creste in fiecare zi cu cel putin 0.03 si pana la 0.04 kg in primele trei luni.

Mentine-ti energia. Alaptarea necesita mai multa energie din partea ta. Vei avea nevoie de aproximativ 500 de calorii mai mult in fiecare zi pentru a putea produce cantitatea necesara de lapte. Foloseste acele calorii intr-un mod intelept prin adaugarea unor alimente bogate in nutrienti in alimentatia ta. Gustarile rapide si sanatoase pot include:

  • Biscuiti din grau intreg cu branza slaba si tomate feliate sau fructe proaspete.
  • Iaurt sau smoothie de fructe.
  • Un ou fiert tare sau o jumatate de sandwich cu salata de ton.
  • O combinatie de migdale, sau nuci si cirese uscate, sau afine.

Customer reviews

5

3 global ratings

Ratings

  • 5 star
    3
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Pastrarea laptelui matern
Articol
pastrarea_laptelui_matern

Pastrarea laptelui matern

Ca mama, stii ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru copilasul tau, asa ca nu e de mirare ca iti doresti sa i-l oferi la fiecare masa.

4 minute citit

View details Sfaturi utile pentru o alaptare usoara
Articol
Sfaturi utile pentru o alaptare usoara

Sfaturi utile pentru o alaptare usoara

Alaptarea este o experienta care se invata! Majoritatea femeilor, daca nu chiar toate, pot sa alapteze. Ai nevoie doar de cateva sfaturi pentru ca totul sa mearga bine inca de la inceput.

6 minute citit

View details Manualul alaptarii - ce, cum si cand
Articol
Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Manualul alaptarii - ce, cum si cand

Dupa cum stii, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

5 minute citit

View details Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii
Articol
Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Iti alaptezi bebelusul inca de cand s-a nascut si este o experienta minunata. Cu toate acestea, te ingrijoreaza faptul ca sanii tai vor suporta ulterior anumite transformari.

8 minute citit

View details Probleme cu alaptarea? Rezolva-le cu ajutorul solutiilor de mai jos!
Articol
probleme cu alaptarea

Probleme cu alaptarea? Rezolva-le cu ajutorul solutiilor de mai jos!

Alaptarea merita toata rabdarea si atentia de care are nevoie. Mai jos gasesti cele mai intalnite probleme si solutiile lor.

8 minute citit

View details Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san
Articol
importanta-alaptarii

Alaptarea la san - Ghid complet pentru alaptarea corecta la san

Dupa cum probabil stii deja, laptele matern reprezinta hrana perfecta pentru bebelus in primele sase luni ale acestuia si chiar si dupa ce i s-au introdus alte alimente.

31 minute citit

View details Ce faci cand alaptarea nu este posibila?
Articol
Ce faci cand alaptarea nu este posibila

Ce faci cand alaptarea nu este posibila?

Fiecare mama asteapta cu nerabdare intalnirea cu bebelusul sau, caci dupa 9 luni in care au trait in simbioza, cea mai mare dorinta a mamei este sa il cunoasca. 

3 minute citit

View details Avantajele alaptarii pentru mama
Articol
Avantajele alaptarii pentru mama

Avantajele alaptarii pentru mama

Sa ai intotdeauna la dispozitie laptele care i se potriveste perfect puiului tau, sa slabesti fara sa tii o dieta anume, sa profiti la maxim de acest veritabil anti-depresiv: fara indoiala ca alapt

3 minute citit

View details Primele 1000 zile in viata unui bebelus
Articol
Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Primele 1000 zile in viata unui bebelus

Momentul cel mai asteptat pe toata perioada sarcinii este marea intalnire cu bebelusul. Toti parintii se intreaba cum va arata, cu cine va semana, ce ochi va mosteni.

4 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?
Articol
fren_lingual_-_ce_este_si_cum_influenteaza_procesul_de_alaptare

Fren lingual - Ce este si cum influenteaza procesul de alaptare?

Frenul lingual reprezinta o afectiune cauzata de o mica bucata de tesut, denumita frenulum, care conecteaza limba de baza gurii.

4 minute citit

View details Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?
Articol
Gasirea pozitiilor corecte pentru alaptare

Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?

„Totul va veni de la sine, vei vedea!" In realitate, se dovedeste ca nu este un lucru atat de usor sa-ti gasesti, impreuna cu bebelusul tau, o pozitie in care sa va simtiti amandoi confortabil.

5 minute citit

View details Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti
Articol
Ghid pentru alaptarea bebelusului la san

Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti

Esti nesigura in privinta alaptarii? Laptele matern este cel mai bun pentru bebelusul tau si ii asigura nutrientii esentiali de care are nevoie pentru o crestere armonioasa.

1 minut citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Lucruri uimitoare despre alaptare
Articol
lucruri uimitoare despre alaptare

Lucruri uimitoare despre alaptare

Toata lumea stie ca nimic nu se compara cu laptele matern si beneficiile sale.

4 minute citit

View details Totul despre masajul bebelusului
Articol
Totul despre masajul bebelusului

Totul despre masajul bebelusului

Se crede ca masajul ajuta bebelusii sa se relaxeze, incurajeaza comunicarea si-i ajuta pe cei mici sa se dezvolte frumos. Se poate incepe masajul bebelusilor inca de la nastere?

6 minute citit

View details Importanta fierului in alimentatia sugarului
Articol
Importanta fierului in alimentatia sugarului

Importanta fierului in alimentatia sugarului

Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.

2 minute citit

View details Totul despre alergiile alimentare la copii
Articol
Totul despre alergiile alimentare la copii

Totul despre alergiile alimentare la copii

Un numar din ce in ce mai mare de copiii pe care ii intalnesc sufera de o anumita alergie alimentara sau intoleranta de un anumit fel.

5 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.