Sistemul imunitar al bebelusului - Ghidul parintelui
Este timpul sa intaresti sistemului imunitar al bebelusului tau! Primul vaccin poate fi mai ingrijorator pentru parinti decat pentru sugar. Daca esti anxios, bebelusul tau poate simti asta si cel mai bine este sa fii calm. Citeste ghidul pentru a sti la ce sa te astepti.
- Dupa ce inscrii nou-nascutul la medicul de familie/pediatru, ar trebui sa primesti informatii despre imunizarea lui.
- Vaccinurile bebelusului se fac in maternitate, apoi la 2 luni, 4 luni, 11 luni, 12 luni, 5 ani, 6 ani, 14 ani.
- Se va face administrarea vaccinurilor pentru cele mai comune boli infectioase: difterie, tuberculoza, Haemophilus influenzae de tip B (vaccin Hib), hepatita B, rujeola, oreion, pneumococ, poliomielita, rubeola, tetanos, tuse convulsiva (pertussis).
- Va fi necesar sa pastrezi carnetul de vaccinare a bebelusului, pentru a gestiona mai bine toate informatiile legate vaccinare si programarile viitoare. In Romania, medicul de familie de asemenea pastreaza baza de date cu toate informatiile legate de vaccinarea bebelusului tau.
- Imbraca-l pe cel mic in haine lejere pentru a-l dezbraca si imbraca usor.
- Daca bebelusul are sub 12 luni, injectia este administrata in mod obisnuit in coapsa, deci o pereche de pantaloni largi sau o rochita este optiunea ideala.
- Mergi din timp la clinica pentru a nu fi pe fuga sau stresata.
- Nu uita sa anunti asistenta daca bebelusul tau s-a simtit rau, a avut febra, a avut episoade de voma, diaree deoarece imunizarea prin vaccinare s-ar putea amana cu cateva zile.
- Poti sa iti faci o lista de intrebari inainte de programarea la doctor, si astfel asistenta iti poate explica programul de imunizare si iti va raspunde intrebarilor. Citeste lista noastra si afla ce sa intrebi la controlul legat de sanatatea bebelusului.
- Vei fi rugat sa il tii pe cel mic in brate, strans de picioare cat de tare posibil.
- Injectia va avea un ac mic - bebelusul tau cel mai probabil va plange asa ca alaptarea lui in acele momente sau distragerea cu o jucarie mica il vor linisti.
- Imunizarea se face prin injectie, spray nazal sau picaturi orale in functie de tipul de vaccin.
- Toate medicamentele, inclusiv vaccinurile, pot provoca usoare reactii adverse in mod ocazional - poate aparea o febra usoara, unele umflaturi si roseata la locul injectiei. Daca esti preocupata de simptome si reactiile adverse, vorbeste cu medicul pediatru.
- Bebelusul tau poate primi mai multe injectii la o programare in functie de schema de vaccinare.
- Doctorul si asistenta lucreaza de obicei impreuna sa se asigure ca injectiile sunt facute cat mai rapid pentru a evita durerea.
- Probabil va fi nevoie sa stai la clinica 10 minute in plus dupa vaccinare pentru a te asigura ca sugarul este in regula si nu are reactii adverse majore.
- Daca bebelusul tau are febra este bine sa il tratezi imediat cu multe lichide si sa ii mentii temperatura scazuta cu un antiinflamator pentru bebelusi, asistenta medicala sau medicul tau te va indruma.
- Este posibil ca la unii sugari pielea sa devina palida, patata si sa aiba nevoie sa fie alinati la culcare noaptea. Ar fi de preferat sa te asiguri ca nu ai nimic planificat pe parcursul zilei pentru a-i oferi celui mic mai multa atentie si imbratisari.
Articole similare