5 idei pentru un bebe activ si sanatos
Acum ca micutul tau are aproape 2 anisori vei observa ca deja a dobandit numeroase abilitati de la coordonarea miscarilor la comunicarea dorintelor. Tot acum primele cuvinte incep sa vina ca o avalansa!
Pentru ca tot esti acasa mai mult timp ai oportunitatea perfecta sa il ajuti sa isi dezvolte noi abilitati si sa va distrati impreuna incercand.
Fii un model activ!
Activitatea fizica constanta este foarte importanta pentru sanatatea micutului tau. Jocurile care implica activitate fizica sunt cele mai indicate pentru dezvoltarea sa armonioasa fizica si cognitiva. Fii un model pentru el, lasa-l sa te vada mergand pe jos (chiar daca doar in casa sau in gradina), dansand sau jucand-te, in loc sa te urmareasca in timp ce stai pe canapea la televizor sau pe telefon. Aminteste-ti ca micutul tau va dori sa faca ceea ce vede la tine.
Jocurile stimuleaza dezvoltarea corecta
Unele jocuri vor ajuta copilasul sa isi dezvolte functiile motorii deoarece anumite miscari antreneaza muschii mici, cum ar fi degetelele. Activitati precum dansul, sarituri sau alergat pentru a-si gasi jucaria preferata contribuie la dezvoltarea fizica generala a micutului.
Este important sa incluzi atat activitati organizate cat si neorganizate, in fiecare zi. Jocurile organizate sunt cele in care tu coordonezi activitatea si incurajezi copilasul sa urmeze reguli simple. Jocurile neorganizate, libere sunt cele in care il lasi pe micut sa se joace dupa cum doreste. Iata mai jos 5 idei de jocuri pe care sa le jucati impreuna si astfel sa faceti activitate fizica cel putin 1-3 ore pe zi.
1. Pliaza si zboara
Cum: Faceti impreuna un avion de hartie, apoi incurajeaza-l pe cel mic sa fuga dupa el si sa-l prinda din zbor. Daca ai gradina, mergeti afara. Daca nu, jucati inauntru, dar ai grija sa faci suficient spatiu in camera, dand mobila la o parte, astfel incat sa-i lasi loc copilului sa alerge liber. Faceti schimb de roluri: incurajeaza-l pe micut sa arunce si el avionul (ajuta-l cu traiectoria!), apoi alearga tu dupa avion si arata-i cat de amuzant este jocul.
De ce: Alergatul antreneaza toti muschii din corp si ajuta la dezvoltarea fortei in picioare. Mai mult, cu siguranta va fi incantat sa ghiceasca incotro va zbura avionul!
2. Construieste un turn
Cum: Incurajeaza-l pe cel mic sa construiasca un turn din cuburi moi, apoi sa il darame.
De ce: Acest joculet il va ajuta sa isi dezvolte muschii manutelor si ai degetelor. E un exemplu bun de joc nestructurat, liber, unde copilasul poate sa creeze ce isi doreste. Il va mentine ocupat si ii va dezvolta imaginatia.
3. De-a v-ati ascunselea
Cum: Cauta un loc unde sa te ascunzi, in casa sau in gradina, astfel ca micutul tau sa te caute, apoi faceti schimb de roluri. Sau poti alege sa ascunzi jucaria preferata a celui mic, pentru ca el sa o caute. Schimbati rolurile intre voi si arata-i cat de amuzant este sa va jucati impreuna.
De ce: In perioada 18-24 luni, copilul tau poate deja sa inteleaga conceptul de “de-a v-ati ascunselea”. Daca ascunzi o jucarie, el va sti ca trebuie sa o caute. Daca aveti gradina, puteti juca “ascunsa” in aer liber, iar cel mic va alerga si isi va dezvolta musculatura in acelasi timp. Daca nu, sigur sunt multe ascunzatori bune si in casa! Cum ar fi dupa o perdea sau in dulap. Acest joc este unul organizat, in care cel mic urmeaza instructiunile tale. Este o idee buna de activitate zilnica. In plus, il ajuta pe cel mic sa invete cuvinte noi, cum ar fi numele obiectelor pe care le gaseste.
4. Inauntrul cercului
Cum: Foloseste un cerc de gimnastica, pe care il pui pe jos, sau o coarda pe care sa o asezi pe podea sub forma unui cerc. Imprastie cateva mingiute de marimi diferite pe langa cerc si incurajeaza-l pe cel mic sa le adune inauntrul cercului. Dupa ce ati exersat de cateva ori, poti grabi ritmul!
De ce: Acest joc il face pe cel mic sa se miste cu viteza, sa se intinda, cand se apleaca dupa mingiute, si sa alerge. Astfel micutul isi dezvolta functiile motorii generale si cele de finete.
5. Gol!
Cum: Pune cateva sticle mici de apa precum popicele la bowling si arata-i micutului cum sa arunce cu o minge in ele si sa le darame. Felicita-l daca loveste macar o sticla, astfel el va intelege care este scopul jocului.
De ce: Acest joc antreneaza abilitatile motorii generale si coordonarea ochi-mana. Nu uita ca esti un exemplu pentru cel mic. Va fi mai incantat de joc daca te joci impreuna cu el si vede ca te distrezi. De asemenea, va invata conceptul de “cauza-efect”, cum sa isi astepte randul si sa se bucure de micile victorii la sport.
Cauti mai multe activitati pe care sa le faci in casa cu copilul tau? Descopera si alte idei de jocuri pe care sa le incerci cu micutul tau, in functie de varsta sa.
Surse
Okely AD, Ghersi D, Hesketh KD, et al. A collaborative approach to adopting/adapting guidelines – The Australian 24-hour movement guidelines for the early years (birth to 5 years): an integration of physical activity, sedentary behavior, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Supple 5):869. Doi: 10.1186/s12889-017-4867-6.
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Society of Health and Physical Educators (SHAPE). Active start: A statement of physical activity guidelines for children from birth to age 5. 2nd ed. Reston, VA: SHAPE America; 2009. Available at: https://www.shapeamerica.org/standards/guidelines/activestart.aspx
Tremblay MS, Chaput J, Adamo KB, et al. Canadian 24-hour Movement Guidelines for the Early Years (0-4 years): An integration of physical activity, sedentary behaviour, and sleep. BMC Public Health 2017; 17(Suppl 5):874 doi 10.1186/s12889-017-4859-6.
https://pathways.org/growth-development/toddler/milestones/
https://pathways.org/topics-of-development/play/
https://pathways.org/watch/parents-guide-structured-vs-unstructured-pla…
Articole similare