O viata activa de la primii anisori

O viata activa de la primii anisori

de la 10 luni
Articol
Aug 19, 2024
5 minute

O viata activa inca de la o varsta frageda va avea impact asupra copilului tau pe termen lung. Chiar daca sunt perioade in care e nevoie sa stati mai mult in casa, asta nu inseamna ca nu puteti in continuare sa va consumati energia si in interior. In plus, astfel de activitati sunt distractive pentru micutul tau si il ajuta sa aiba o crestere armonioasa. 
 

La varsta de 10 - 12 luni, joaca este o parte importanta in dezvoltarea micutului tau. Este placut sa va petreceti astfel timpul impreuna si sa creati amintiri speciale. Observi cum bebelusul tau incepe sa se miste tot mai mult in fiecare zi, ceea ce este minunat pentru dezvoltarea muschilor care il ajuta la mersul taras, dar si sa stea in picioare. Mai mult decat atat, copiilor cu varsta intre 1 - 2 ani le este recomandat sa faca miscare cel putin 1 - 3 ore pe zi, dar sa nu stea nemiscati in aceeasi pozitie mai mult de o ora incontinuu - cu exceptia somnului, bineinteles.

Asa ca bucura-te cat de mult poti de acest timp petrecut in casa pentru a observa evolutia prichindelului tau, pentru a va crea amintiri frumoase si pentru a-l ajuta pe cel mic sa isi creeze un obicei sanatos de a face miscare.

Joaca si somnul

Chiar daca bebelusul prefera mai degraba sa se joace decat sa doarma, incearca sa mentii obiceiul de somn de dimineata si dupa-amiaza. La aceasta varsta este foarte activ si are nevoie de un somn bun pentru a recupera energia necesara.

Incurajeaza-l pe cel mic sa fie activ inca de pe acum, astfel isi va forma obiceiuri sanatoase care il vor insoti toata viata. Iata mai jos cateva idei de activitati de care sa va bucurati impreuna, prin care puiul tau sa isi dezvolte forta fizica, mobilitatea si agilitatea.

1. Trage si impinge

parinti care se joaca cu copilul

Cum: Da-i micutului tau o jucarie pe roti cu care el sa exerseze actiunea de tras si impins pe podea. Daca bebelusul s-a obisnuit deja sa mearga ofera-i jucarii de impins sau un mergator.

De ce: Cand impinge jucarii pe podea, copilull isi dezvolta muschii manutelor si face miscari coordonate cu ambele maini. De asemenea, in acest fel exerseaza mersul in picioare sau taras atunci cand jucaria a ajuns prea departe de el.

2. Danseaza putin!

parinti care danseaza cu copilul care invata sa mearga

Cum: Fredoneaza-i celui mic cantece, rime si miscati-va impreuna pe ritm. Tine-l de manute si indeamna-l sa se miste dupa melodie si versuri. Incearca “Pupaza din tei”, “Elefantul Cici” sau alte cantecele vesele pentru copii.

De ce: Miscarea pe muzica il va ajuta pe cel mic sa exerseze coordonarea fizica, imitatia si nu in ultimul rand, ritmul.

3. Arunca la cos!

copil care se joaca cu o minge de fotbal

Cum: Bebelusul tau va fi foarte incantat sa invete baschet, chiar daca nu merge inca! Tine in fata lui, la mica distanta, un cos, o cutie ori pozitioneaza-ti mainile intr-un cerc. Pune o mingiuta in fata lui si indeamna-l sa o ridice si sa o arunce in cos.

De ce: Jocurile cu mingea sunt grozave pentru dezvoltarea coordonarii ochi-mana si a abilitatilor motorii. De asemenea, cel mic va invata ca activitatile fizice sunt distractive si ii va da un sentiment de realizare.

parinte-in-felul-tau

4. Ne urmarim

prim plan cu picioare de copil care merge pe podea

Cum: Cand bebelusul tau exerseaza mersul taras, stai in fata lui si misca-te incet inapoi, dar fara sa iesi din raza lui vizuala. Vorbeste cu el si incurajeaza-l sa vina spre tine.

De ce: Cand micutul ajunge la tine (si va primi o imbratisare!), mergi iar inapoi cativa pasi. Astfel bebelusul isi va dezvolta viteza de miscare si increderea. Mai mult, este un exercitiu bun pentru cresterea fortei musculare de care va avea nevoie la mers.

5. Mergem impreuna

prim plan cu picioarele tatalui si al copilului care invata sa mearga

Cum: Tine-l pe cel mic de ambele manute, sau doar de una singura, daca e indeajuns de increzator, si indeamna-l sa mergeti la plimbare. Adauga obstacole, pentru a face plimbarea mai distractiva, cum ar fi pernute peste care sa treaca sau scaune mici pe care sa le ocoleasca. 

De ce: Micutul tau isi dezvolta abilitatea de a sta in picioare, de a se misca si chiar sa faca primii pasi. Acest joc il va ajuta sa exerseze aceste abilitati si ii va da increderea sa incerce primii pasi singurel.

Siguranta pe primul loc!

parinti care saruta obrajii bebelusului

Bebelusului ii place mult sa se miste, si intr-o secunda poate ajunge in capatul opus al camerei. Poate chiar se ridica singur sau merge sprijinit de mobila. Dupa toate aceste jocuri, asigura-te ca micutul se hidrateaza, ofera-i apa dupa fiecare joc. Nu uita sa il supraveghezi constant cand se misca singur si ii asiguri un mediu sigur in care sa exploreze.

Pentru siguranta celui mic alege o zona pe podea dedicata pentru joaca. Asigura-te ca mediul de joaca este sigur pentru el urmarind cateva aspecte:

  • Inlatura obiectele care l-ar putea rani;
  • Verifica daca sunt obiecte cu care s-ar putea ineca si indeparteaza-le;
  • Incuie dulapurile si usile;
  • Acopera prizele;
  • Instaleaza garduturi de protectie;
  • Tine jucariile cu roti sau mergatoarele departe de trepte sau scari.

Cauti mai multe activitati pe care sa le faci in casa cu copilul tau? Descopera si alte idei de jocuri pe care sa le incerci cu micutul tau, in functie de varsta sa.

Surse

Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.

https://pathways.org/growth-development/baby/milestones/

https://pathways.org/growth-development/baby/games/

Customer reviews

5

5 global ratings

Ratings

  • 5 star
    5
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Articol
Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii.

5 minute citit

View details Prima vacanta alaturi de bebelusul tau
Articol
Prima vacanta alaturi de bebelusul tau

Prima vacanta alaturi de bebelusul tau

Inca din perioada sarcinii iti faci planuri despre cum va fi viata ta alaturi de cel mic, cum ii vei arata lumea, cum il vei lasa sa exploreze, cum il vei duce intr-o multime de aventuri care ii vo

3 minute citit

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Beneficiile jocului in viata bebelusului tau
Articol
Beneficiile jocului in viata bebelusului tau

Beneficiile jocului in viata bebelusului tau

Bebelusului meu ii place sa se joace, sa topaie prin toate partile si sa alerge prin toata casa, si pare ca nu oboseste niciodata! Cum pot sa-i canalizez energia incurajandu-l?

4 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Cum socializeaza bebelusii
Articol
Cum socializeaza bebelusii

Cum socializeaza bebelusii

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit

View details Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa
Articol
Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa

Echilibrul intre viata sociala si cea de acasa

Bebelusul meu ma topeste cand ii vad ochii aceia mari si surprinsi, picioarele grasune si zambetul pe care mi-l ofera.

3 minute citit

View details 10 sfaturi pentru a evita durerile de burta la copii
Articol
10 sfaturi pentru un stomacel linistit

10 sfaturi pentru a evita durerile de burta la copii

Fiecare mama doreste ca bebelusul ei sa fie fericit. In primele luni de viata, stim ca focusul nostru cel mai mare se pune pe alimentatie: cat mananca bebe, cand mananca sau de ce nu mananca?

4 minute citit

View details 6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici
Articol
6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici Nestlé Baby & me

6 modalitati usoare de a face fata parintilor critici

Te simti victima criticii mamelor sau a umilirii mamelor? Este greu sa fii o proaspata mamica, mai ales daca te simti atacata de critici din partea altor parinti.

3 minute citit

View details Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil
Articol
Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Cum sa ai o relatie echilibrata mama-copil

Vrei sa iesi in oras la un film si iti este teama ca bebelusul sta acasa cu bona?

5 minute citit

View details Comportamentul alimentar al copilului
Articol
Comportamentul alimentar al copilului

Comportamentul alimentar al copilului

Daca in primele luni bebelusul este hranit exclusiv cu lapte, fie el matern, fie formula de lapte pentru copii de varsta mica, odata cu inceperea diversificarii, in fata copilului se deschide o lum

3 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii
Articol
Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Ingrijirea sanilor in timpul alaptarii

Iti alaptezi bebelusul inca de cand s-a nascut si este o experienta minunata. Cu toate acestea, te ingrijoreaza faptul ca sanii tai vor suporta ulterior anumite transformari.

8 minute citit

View details Prepararea cerealelor cu apa
Articol
Preparearea cerealelor cu apa

Prepararea cerealelor cu apa

Cum sa prepari in mod corect o portie de cereale, cu apa.

1 minut citit

View details Anemia feripriva la copii si preventia ei
Articol
Anemia feripriva la copii si preventia ei

Anemia feripriva la copii si preventia ei

Anemia feripriva este cauzata de lipsa de fier, iar la copii apare cel mai des intre 6 luni si 2 ani din cauza unui dezechilibru intre cresterea accelerata si aportul insuficient de alimente care c

3 minute citit

View details Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti
Articol
Ghid pentru alaptarea bebelusului la san

Cum sa alaptezi bebelusul? Un ghid in sase pasi pentru parinti

Esti nesigura in privinta alaptarii? Laptele matern este cel mai bun pentru bebelusul tau si ii asigura nutrientii esentiali de care are nevoie pentru o crestere armonioasa.

1 minut citit

View details Cum se dezvolta creierul bebelusului tau
Articol
Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Cum se dezvolta creierul bebelusului tau

Este incredibil sa-ti privesti bebelusul cum invata lucruri noi! In fiecare zi inregistreaza noi progrese si invata atat de rapid. Poate este vreun Einstein, cine stie?

3 minute citit

View details Cat mananca un bebelus in functie de varsta?
Articol
Cat mananca bebe in functie de varsta

Cat mananca un bebelus in functie de varsta?

Cum bebelusul tau nu vorbeste inca, iti este greu sa-ti dai seama, printre lacrimi si zambete, daca ii e foame sau daca s-a saturat. Cum poti sa-i descifrezi comportamentul?

5 minute citit

View details Cat de mult iti seamana copiii?
Articol
Cat de mult iti seamana copiii

Cat de mult iti seamana copiii?

Copiii mostenesc multe lucruri de la parinti, printre care trasaturi fizice, de caracter si alte multe caracteristici pe care, de multe ori, le trecem cu vederea sau le descoperim mult mai tarziu.

2 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.