O viata activa de la primii anisori
O viata activa inca de la o varsta frageda va avea impact asupra copilului tau pe termen lung. Chiar daca sunt perioade in care e nevoie sa stati mai mult in casa, asta nu inseamna ca nu puteti in continuare sa va consumati energia si in interior. In plus, astfel de activitati sunt distractive pentru micutul tau si il ajuta sa aiba o crestere armonioasa.
La varsta de 10 - 12 luni, joaca este o parte importanta in dezvoltarea micutului tau. Este placut sa va petreceti astfel timpul impreuna si sa creati amintiri speciale. Observi cum bebelusul tau incepe sa se miste tot mai mult in fiecare zi, ceea ce este minunat pentru dezvoltarea muschilor care il ajuta la mersul taras, dar si sa stea in picioare. Mai mult decat atat, copiilor cu varsta intre 1 - 2 ani le este recomandat sa faca miscare cel putin 1 - 3 ore pe zi, dar sa nu stea nemiscati in aceeasi pozitie mai mult de o ora incontinuu - cu exceptia somnului, bineinteles.
Asa ca bucura-te cat de mult poti de acest timp petrecut in casa pentru a observa evolutia prichindelului tau, pentru a va crea amintiri frumoase si pentru a-l ajuta pe cel mic sa isi creeze un obicei sanatos de a face miscare.
Joaca si somnul
Chiar daca bebelusul prefera mai degraba sa se joace decat sa doarma, incearca sa mentii obiceiul de somn de dimineata si dupa-amiaza. La aceasta varsta este foarte activ si are nevoie de un somn bun pentru a recupera energia necesara.
Incurajeaza-l pe cel mic sa fie activ inca de pe acum, astfel isi va forma obiceiuri sanatoase care il vor insoti toata viata. Iata mai jos cateva idei de activitati de care sa va bucurati impreuna, prin care puiul tau sa isi dezvolte forta fizica, mobilitatea si agilitatea.
1. Trage si impinge
Cum: Da-i micutului tau o jucarie pe roti cu care el sa exerseze actiunea de tras si impins pe podea. Daca bebelusul s-a obisnuit deja sa mearga ofera-i jucarii de impins sau un mergator.
De ce: Cand impinge jucarii pe podea, copilull isi dezvolta muschii manutelor si face miscari coordonate cu ambele maini. De asemenea, in acest fel exerseaza mersul in picioare sau taras atunci cand jucaria a ajuns prea departe de el.
2. Danseaza putin!
Cum: Fredoneaza-i celui mic cantece, rime si miscati-va impreuna pe ritm. Tine-l de manute si indeamna-l sa se miste dupa melodie si versuri. Incearca “Pupaza din tei”, “Elefantul Cici” sau alte cantecele vesele pentru copii.
De ce: Miscarea pe muzica il va ajuta pe cel mic sa exerseze coordonarea fizica, imitatia si nu in ultimul rand, ritmul.
3. Arunca la cos!
Cum: Bebelusul tau va fi foarte incantat sa invete baschet, chiar daca nu merge inca! Tine in fata lui, la mica distanta, un cos, o cutie ori pozitioneaza-ti mainile intr-un cerc. Pune o mingiuta in fata lui si indeamna-l sa o ridice si sa o arunce in cos.
De ce: Jocurile cu mingea sunt grozave pentru dezvoltarea coordonarii ochi-mana si a abilitatilor motorii. De asemenea, cel mic va invata ca activitatile fizice sunt distractive si ii va da un sentiment de realizare.
4. Ne urmarim
Cum: Cand bebelusul tau exerseaza mersul taras, stai in fata lui si misca-te incet inapoi, dar fara sa iesi din raza lui vizuala. Vorbeste cu el si incurajeaza-l sa vina spre tine.
De ce: Cand micutul ajunge la tine (si va primi o imbratisare!), mergi iar inapoi cativa pasi. Astfel bebelusul isi va dezvolta viteza de miscare si increderea. Mai mult, este un exercitiu bun pentru cresterea fortei musculare de care va avea nevoie la mers.
5. Mergem impreuna
Cum: Tine-l pe cel mic de ambele manute, sau doar de una singura, daca e indeajuns de increzator, si indeamna-l sa mergeti la plimbare. Adauga obstacole, pentru a face plimbarea mai distractiva, cum ar fi pernute peste care sa treaca sau scaune mici pe care sa le ocoleasca.
De ce: Micutul tau isi dezvolta abilitatea de a sta in picioare, de a se misca si chiar sa faca primii pasi. Acest joc il va ajuta sa exerseze aceste abilitati si ii va da increderea sa incerce primii pasi singurel.
Siguranta pe primul loc!
Bebelusului ii place mult sa se miste, si intr-o secunda poate ajunge in capatul opus al camerei. Poate chiar se ridica singur sau merge sprijinit de mobila. Dupa toate aceste jocuri, asigura-te ca micutul se hidrateaza, ofera-i apa dupa fiecare joc. Nu uita sa il supraveghezi constant cand se misca singur si ii asiguri un mediu sigur in care sa exploreze.
Pentru siguranta celui mic alege o zona pe podea dedicata pentru joaca. Asigura-te ca mediul de joaca este sigur pentru el urmarind cateva aspecte:
- Inlatura obiectele care l-ar putea rani;
- Verifica daca sunt obiecte cu care s-ar putea ineca si indeparteaza-le;
- Incuie dulapurile si usile;
- Acopera prizele;
- Instaleaza garduturi de protectie;
- Tine jucariile cu roti sau mergatoarele departe de trepte sau scari.
Cauti mai multe activitati pe care sa le faci in casa cu copilul tau? Descopera si alte idei de jocuri pe care sa le incerci cu micutul tau, in functie de varsta sa.
Surse
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Articole similare