Cum inveti copilul sa foloseasca olita?
Cel mic va incepe foarte curand sa mearga la gradinita, prin urmare a venit si momentul oportun sa-l inveti sa foloseasca singur olita. Tu stii cum poti sa il ajuti?
Mersul la toaleta reprezinta un alt pas important in procesul in care copilul tau invata sa devina independent si pur si simplul „creste”. Greutatile pentru tine ca si parinte incep sa scada (nu mai ai scutece de schimbat), iar acelasi lucru se observa si in cazul bugetului, acesta fiind mult mai relaxat. Ce bine ar fi fost daca ar invata cei mici mai repede.
Cu toate acestea, dorintele tale si celelalte dictate, sunt doua lucruri total diferite. Pentru a te ajuta sa nu transformi aceasta etapa intr-o veritabila obsesie, iata cateva sfaturi mai jos pe care ti le oferim cu drag.
Exista o varsta anume la care cei mici nu mai folosesc scutecul?
Nu exista nicio varsta anume cand se pune punct folosirii scutecelor. Cel mic va fi pregatit atunci cand din punct de vedere fiziologic, poate sa-si controleze sficterele (retentia / expulzia) si atunci cand din punct de vedere psihologic, va fi de acord el insusi sa renunte la statutul de bebelus.
Nu toti copiii sunt pregatiti la aceeasi varsta, si in general cei mici nu mai folosesc scutec pe timpul noptii in intervalul 15 si 36 de luni. In general, cei mici reusesc sa nu mai poarte scutec pe timpul zilei la varsta de 28 de luni.
Cum pot sti daca bebelusul e pregatit sa foloseasca olita?
Semnele evidente care sugereaza faptul ca cel mic este cu adevarat pregatit sunt reprezentate de momentele cand acesta poate sta in sezut si apoi sa se ridice singur fara ajutor, cand poate da cu piciorul in minge, cand poate sa urce singur scarile, sa imite comportamentul celor mari, cand poate manca singur si cand isi revendica un oarece nivel de independenta. Alte semne relevante care te incurajeaza sa mergi mai departe cu aceasta idee includ interesul manifestat de cel mic pentru olita in sine si faptul ca isi atinge scutecul atunci cand acesta este murdar.
Daca folosesc olita prea devreme, va constitui acest lucru un impediment pentru ca cel mic sa invete sa mearga la toaleta in mod adecvat?
Este adevarat ca nu trebuie sa fortezi copilul sa se dezvolte mai repede decat este capabil sa o faca. Daca-l vei presa sa foloseasca olita, nu vei face altceva decat sa intarzii procesul de invatare efectiva. Prin urmare, momentul oportun este acela in care cel mic hotaraste singur ca este pregatit pentru acest pas. Intre timp, poti sa-i explici cum se foloseste olita si ce trebuie sa faca.
Ajuta oare daca il pui pe cel mic pe olita la intervale regulate de timp?
Se poate implementa o anumita rutina, in functie de anumite intervale orare prestabilite (la trezire, inainte sau dupa somnul de dupa-amiaza, etc.). La fel de util este sa si lasati olita in dormitor, sau in baie, pentru a-i permite celui mic sa se obisnuiasca sa o vada si sa o perceapa ca obiect in sine. Poti sa te asezi impreuna cu cel mic pentru a-l linisti, in timp ce ii explici ca este normal sa mearga la toaleta.
Trebuie sa-i lasi pe cei mici pe olita pana cand acestia simt ca au terminat?
Daca vei face din asta o obligatie, nu vei face altceva decat sa ii intaresti copilului ideea de teama ca nu se va ridica la inaltimea asteptarilor pe care le ai de la el si ca nu merita sa fie iubit, iar costul va fi reprezentat de faptul ca-si vor pierde increderea in sine. Daca nu se intampla nimic timp de cateva minute, trebuie sa iti feliciti copilul pentru faptul ca a incercat iar apoi poti incerca din nou cateva ore mai tarziu sau chiar ziua urmatoare.
Stii ce trebuie sa faci daca cel mic se murdareste pe pantaloni?
Mersul la toaleta nu este niciodata lipsit de accidente. Trebuie sa iti asiguri copilul ca poate cere sa mearga la toaleta si ca nu trebuie sa mai astepte pana in ultimul moment sa faca acest lucru.
Daca cel mic nu face la olita, cum il poti redirectiona sa foloseasca vasul de toaleta?
Vasul de toaleta poate fi intimidant pentru cel mic, deoarece face trecerea de la olita la un “tron” imens, care il inspaimanta atat de tare, reprezinta in general, ultima etapa a procesului de a invata despre mersul la toaleta si inseamna ca cel mic a invatat efectiv sa foloseasca olita.
Cel mic inregistreaza regrese, nu mai foloseste scutecul dar acum a inceput sa faca din nou in pat pe timpul noptii?
Sosirea in familie a unei noi surioare sau a unui fratior, reprezinta o cauza temporara pentru care copiii de varsta mai mare sa inregistreze regrese pana la revenirea la statutul de bebelus. Totusi, aceasta faza nu dureaza foarte mult, trebuie doar sa ai rabdare, deoarece totul va reveni din nou la normal.
Pe timpul zilei cel mic nu mai foloseste scutecul. Cat va mai trebui sa treaca pana ce nu il va mai folosi nici noaptea?
Depinde si asta fara a exista un motiv anume. Se poate sa dureze doar cateva zile, sau cateva saptamani si chiar cateva luni. Uneori cei mici mai intai nu mai fac in pat pe timpul noptii, cel mai important lucru este sa nu creezi presiune asupra lor. Fiecare copil are ritmul propriu iar tu ca parinte ai datoria sa te adaptezi la acesta. Cu toate acesta, purtatul scutecelor la varsta de cinci ani reprezinta un motiv de ingrijorare si ar fi bine sa consulti medicul.
Cel mic va incepe scoala in curand si inca nu merge la toaleta?
Iata cateva sfaturi utile:
- Profita la maxim de perioada vacantelor (mai putin stres, mai mult timp la dispozitie, vreme frumoasa) ca sa iti lasi copilul sa se joace fara scutec.
- Nu crea presiuni si nu te folosi de santajul emotional, chiar daca acesta mai foloseste inca scutecul ocazional.
- Nu iti fa probleme, unii copii invata sa mearga la toaleta chiar si cu o zi inainte de inceperea scolii.
Iata cateva recomandari de lectura:
- „Zoo Poo: Manual pentru invatarea mersului la toaleta" scrisa de Richard Morgan, Editiile Educative Barron;
- „Mersul la olita intr-o saptamana" scrisa de Gina Ford, Vermilion;
- „Initierea timpurie in folosirea olitei" scrisa de Linda Sonna, McGraw-Hill Contemporary.
Articole similare