
Ce lapte este potrivit dupa varsta de 1 an?
Vine momentul in care fiecare parinte isi pune aceasta intrebare. Ce lapte sa alegi pentru micutul tau atunci cand alaptarea nu mai este posibila? Care este cea mai buna alegere astfel incat nevoile nutritionale ale copilului mic sa fie indeplinite? In gasirea raspunsului potrivit, sunt de luat in considerare anumite aspecte pe care le detaliem in continuare.
Trebuie retinut ca si dupa varsta de 1 an, nevoile nutritionale ale copilului raman ridicate, mult mai mari decat ale adultului. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, ritmului de crestere si dezvoltare care se mentine accelerat (desi mai mic decat in primul an de viata) si, in al doilea rand, consumului mare de energie odata ce copilul incepe sa fie tot mai activ.
Copiii mici au nevoi de fier de 4 ori mai mari si de 5 ori mai mult Calciu, Iod, Vitamina A si C, decat adultii. Laptele pentru copii de varsta mica are o compozitie echilibrata de proteine, grasimi bune, vitamine si minerale atat de necesare cresterii si dezvoltarii fizice si cognitive.
Desi nevoile lor nutritionale raman ridicate, stomacul este inca mic, avand doar 20% din capacitatea gastrica a unui adult. De aceea, copiii mici au nevoie de o cantitate mai mica de mancare, insa mai bogata in nutrienti. Alegerile alimentare pe care le facem pentru ei in aceasta perioada au un impact major asupra sanatatii si dezvoltarii lor.
Dupa varsta de 1 an, laptele continua sa fie o componenta importanta din alimentatia copilului. Doua portii pe zi de lapte pentru copii de varsta mica, insumand impreuna ~400-500ml, asigura necesarul de:
- Calciu (asigura peste 90%) si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor;
- Fier (asigura peste 70%) pentru o dezvoltare cognitiva optima;
- Fosfor si Iod pentru o dezvoltare normala;
- Proteine importante pentru cresterea si dezvoltarea normala a copiilor.
Multi parinti se vor gandi si la optiunea de a-i hrani pe copiii mici cu lapte de vaca. Ce este bine de luat in calcul este faptul ca laptele de vaca contine proteine in exces care solicita ficatul si rinichii, acestea putand duce la obezitate, mai tarziu in viata. In plus, are un continut mare de sodiu care solicita rinichii imaturi ai copiilor. Cantitatea scazuta de vitamine, minerale si oligoelemente precum Fier, Zinc, Iod si vitamina D nu recomanda laptele de vaca intr-o alimentatie care sa poata sustine dezvoltarea optima a copiilor de varsta mica.
Pareri
0
Note
-
5
-
4
-
3
-
2
-
1
Articole similare

Despre mancarea bebelusului dupa varsta de 1 an
Dupa varsta de 1 an, paleta de alimente pe care le poate consuma cel mic se largeste foarte mult.
3 minute citit

Ce nutrienti primeste copilul tau din lapte?
Așa cum stim deja, pe masura ce un copil creste, ritmul sau de dezvoltare se intensifica. Iata de ce si nevoile sale nutritionale urmeaza aceasta tendinta.
6 minute citit

Zaharul in alimentatia copiilor
O alimentatie sanatoasa asigura cresterea si dezvoltarea copiilor fara deficiente.
2 minute citit

Alimentatia copiilor este influentata de cea a intregii familii
Stiai ca atunci cand un copil incepe sa manance impreuna cu familia alimentatia sa incepe sa reflecte obiceiurile alimentare ale adultilor, surorilor si fratilor mai mari?
1 minut citit

Planul de mese
Descopera sugestiile noastre si nu vei ramane niciodata in pana de idei!
1 minut citit

Laptele de vaca la bebelusi - Laptele de vaca in alimentatia copiilor
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, iar apoi in paralel cu alimentatia complementara pana la 2 ani sau chiar mai mult.
7 minute citit

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.
22 minute citit

Ghid complet: Cerealele in diversificarea la bebelusi
Inceputul diversificarii alimentatiei este un moment important atat pentru tine cat si pentru bebelusul tau. Va descoperi arome si texturi noi si neobisnuite pentru el.
7 minute citit

Fiecare înghițitură contează pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor!
Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau este un pas important!
4 minute citit

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l
4 minute citit

Mofturos cu mancarea? Nu esti singura
Doi factori ar putea contribui la mofturile bebelusului tau: mediul in care se afla si, bineinteles, mancarea. Sunt multe lucruri pe care le poti face!
3 minute citit

Sfarsitul primei copilarii
Semne ca este pregatit si recomandari alimentare pentru copiii cu varsta de peste 1 an.
3 minute citit

Sfaturi pentru hranirea copiilor de peste 1 an
Copilul tau creste si isi dezvolta noi obiceiuri in ceea ce priveste modul cum mananca Iata cum ii poti stimula progresul in a se hrani singur.
2 minute citit

Importanta fierului in alimentatia sugarului
Vezi sfatul specialistilor in legatura cu anemia feripriva si importanta aportului corespunzator de fier in dieta celui mic.
2 minute citit

Calciu bebelusi - Importanta calciului in dieta copilului
Bebelusii au perioade intense de crestere. De exemplu, in primele sale 1.000 de zile, rata de crestere este cea mai mare din intreaga sa viata.
3 minute citit

Alimentele-recompensa, un pericol?
Cei mai multi parinti isi doresc de la copiii lor ca acestia sa manance diversificat si echilibrat, asta insemnand sa manance si o gama larga de legume.
4 minute citit

Laptele in alimentatia copiilor intre 1-3 ani
Laptele joaca un rol-cheie in nutritia si dezvoltarea corpului uman, cu precadere in perioada copilariei.
10 minute citit

Solutii pentru un bebe mofturos la mancare
Nu toti copiii sunt mofturosi la mancare, insa unii pot deveni astfel in jurul varstei de 2 ani, cand au parte de diferite schimbari in dezvoltare si devin mai independenti.
5 minute citit

Laptele potrivit dupa varsta de 1 an
Desi nu mai sunt bebelusi, copiii mai mari de 1 an sunt departe de a fi mini-adulti.
3 minute citit
Mai multe retete

Paste cu pui si spanac
Paste cu pui si spanac, hranitoare si bogate in nutrienti.

Carne de vita cu cuscus si fructe
Pentru o masa atractiva pentru cel mic, incearca reteta de vita cu cuscus, fructe proaspete si stafide. Bebelusul tau iti va multumi cu un zambet pana la urechi!

Paste cu sos de dovleac si pui
Incearca reteta de paste cu sos de dovleac si portocale alaturi de pui pane ca gustare exotica pentru puiul tau si-ti va raspunde cu un gangurit fericit si incantat!

Orez cu lapte, mere si prune
Un adevarat deliciu de orez si fructe pentru diversificarea alimentatiei bebelusului tau.

Vita in sos de morcovi cu legume
Bebelusul tau e doritor de consistente mai tari in mancarea lui - iata unde intervine vita cu legume in sos de morcovi. Micutul tau aflat la diversificare garantat iti va multumi!