Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

Rolul jucariei preferate in viata copilului tau

0-6 luni
Articol
Aug 19, 2024
4 minute

Bebelusul meu nu merge la culcare decat daca se joaca cu jucaria sa preferata. La gradinita, cand mergem la plimbare, la bunici isi ia de fiecare data jucaria cu el.

Este oare asta o modalitate prin care se calmeaza si se simte in siguranta? Oare cat de mult timp o sa simta aceasta nevoie?

”Ursuletul”, ”Pufosul”, ”Paturica”...indiferent de numele pe care-l poarta, jucaria preferata este importanta in special pentru copilul tau. Cand aceasta se pierde sau trebuie spalata, este un adevarat dezastru! Cum sa gestionezi oare aceasta minunata poveste de iubire, uneori destul de complicata?

Jucaria preferata, un prieten apropiat?

In Africa cei mici nu au astfel de jucarii preferate. In schimb, acestia raman efectiv lipiti de mamelor lor si adeseori impart acelasi pat cu cel al parintilor pana la varsta de 3 sau 4 ani. In societatea noastra, insa, lucrurile stau clar cu totul diferit. Jucaria preferata domneste in mod fericit! Complet neluata in consideratie acum douazeci de ani, in prezent este recunoscuta importanta la nivel emotional pe care o are jucaria preferata pentru bebelusi. Mirosul si contactul cu aceasta ii linisteste.

In general, jucaria preferata apare in viata bebelusului in perioada dintre 5 luni si pana la 1 an. In aceasta perioada, cei mici isi vor alege doar una dintre multitudinea de jucarii de plus existente, si nu trebuie sa fie neaparat cea mai draguta jucarie! Bebelusul tau are propriile-i criterii pe care sa se bazeze in alegerea facuta: jucaria preferata trebuie sa fie moale, placuta la mestecat si dezmierdat, si trebuie sa aiba un miros familiar. N-are niciun rost sa incerci sa-l influentezi in luarea acestei decizii.

Jucaria preferata joaca un rol esential pentru bebelusul tau, intrucat aceasta reprezinta primul obiect pe care acesta il poseda in mod efectiv. Aceasta ii permite bebelusului sa realizeze tranzitia de la mediul familial la lumea de afara, precum si diferenta dintre real si imaginar, dintre prezent si absent. Iata de ce aceasta jucarie mai este cunoscuta si sub denumirea de „obiect de tranzitie”, termenul fiind impus de Donald Winnicott, medic pediatru si psihanalist din Marea Britanie. Jucaria preferata iti tine locul atunci cand esti plecata si il linisteste pe cel mic atunci cand se afla la cresa sau la bunici.

Daca cel mic nu are o astfel de jucarie preferata, atunci se poate ca pur si simplu sa nu simta nevoia sa aiba una; probabil deja si-a gasit o alta modalitate prin care sa se linisteasca.

parinte-in-felul-tau

Cateva sfaturi pentru parinti

Copilul isi ia jucaria preferata peste tot si atunci cand aceasta se pierde pe strada, sau o uiti pe undeva, este o adevarata catastrofa. Mai mult ca sigur ca ai cumparat doua asemenea jucarii identice, pentru orice eventualitate in care s-ar intampla asa ceva, dar bineinteles ca niciodata nu este suficient! Iata cateva sfaturi de la niste parinti care s-au descurcat in astfel de situatii destul de delicate:

  • L-ai pierdut pe 'Pufosul' cand erai la cumparaturi? Este timpul sa-si faca aparitia dublura sa, dar atentie mare, cei mici nu se lasa pacaliti atat de usor. 
  • Sau pleci pentru o zi de acasa si, in graba ta, il uiti pe 'Ursulet' acasa! Nu intra in panica, tot ce trebuie sa faci este sa ii oferi copilului tau de doua ori mai multe imbratisari si sarutari. Se presupune ca jucaria preferata a celui mic te inlocuia, asa ca acum e momentul sa iti recapeti locul bine meritat!
  • 'Pinky' are nevoie sa fie spalat? Fa acest lucru atunci cand cel mic nu are neaparata nevoie de jucarie. Il poti usca la uscator, pentru ca rezultatul sa fie mai rapid! Intre timp, poti sa-i dai bebelusului o alta jucarie.Un alt sfat important: spala si dublura in mod repetat, pentru ca amandoua jucariile sa aiba acelasi miros si sa prezinte acelasi nivel de uzura. 
  • 'Topsy' nu e mai mult de o simpla carpa, dar sa-l arunci iese din discutie. Poti face sugestii legate de coaserea jucariei. Explica-i copilului faptul ca 'Topsy' are si el nevoie sa-si petreaca o zi la bunica, pentru a se insanatosi, si ca a doua zi se va intoarce, total refacut!

Cel mic nu poate renunta la Pufi? N-are rost sa-l fortezi. Va decide singur cand va fi gata, iar acest lucru se intampla, in general intre varsta de 3 si 6 ani. Daca cel mic are peste 6 ani si totusi este foarte atasat de jucaria sa preferata, explica-i ca acum este mare si ca poate sa o tina la el in camera, dar ca nu mai e la varsta la care sa o ia dupa el tot timpul oriunde ar merge. 

Customer reviews

0

0 global ratings

Ratings

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Articole similare

View details Cum traducem limbajul trupului la bebelusi
Articol
Cand va rosti copilul primele sale cuvinte

Cum traducem limbajul trupului la bebelusi

Fie ca cel mic da din maini si din picioare cu voiosie, fie ca zambeste cu toata fata, sau plange foarte tare in pat, este evident ca incearca sa iti comunice ceva, dar ce anume?

3 minute citit

View details Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?
Articol
Cum pot sa-mi impiedic micul explorator sa se accidenteze acasa?

Cum sa previi accidentarea celui mic in casa?

"Acum ca poate topai in voie peste tot, piticul meu nu doreste nimic altceva decat sa puna mana si sa atinga tot ce vede.

4 minute citit

View details Cum socializeaza bebelusii
Articol
Cum socializeaza bebelusii

Cum socializeaza bebelusii

Va fi copilul meu timid sau va fi sociabil? Va reusi oare sa-si faca prieteni si se va acomoda la gradinita? Cum pot sa-l ajut sa construiasca relatii cu ceilalti?

4 minute citit

View details Calatoria cu bebe cu avionul sau masina
Articol
Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Calatoria cu bebe cu avionul sau masina

Atunci cand iti faci planuri, este o nimica toata sa-l duci pe cel mic intr-o vacanta sau la bunici sau sa se vada cu verii.

5 minute citit

View details Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici
Articol
Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Rolul laptelui in alimentatia copiilor mici

Un start bun in viata pentru bebelusul tau inseamna nu doar dragoste neconditionata si un mediu potrivit pentru a creste si a se dezvolta, ci inseamna si o alimentatie adecvata, potrivita varstei l

4 minute citit

View details Alergie la lapte de vaca la bebelusi
Articol
Alergia bebelusului la laptele de vaca

Alergie la lapte de vaca la bebelusi

Bebelusul tau nu se simte bine dupa ce serveste orice produs lactat? Atunci este posibil sa fie alergic la laptele de vaca. Ti-ar placea sa afli mai multe detalii in legatura cu acest subiect?

4 minute citit

View details Oligozaharidele din laptele matern
Articol
Oligozaharidele din laptele matern

Oligozaharidele din laptele matern

Laptele matern este cel mai bun aliment pe care i-l poti oferi, pentru a-i asigura cantitatea necesara de energie si de substante nutritive pentru o crestere si o dezvoltare optima.

3 minute citit

View details Constipatia la bebelusii alaptati
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Constipatia la bebelusii alaptati

Laptele matern este mai usor de digerat, fiind considerat un laxativ natural. De aceea, constipatia apare, mai rar, in randul bebelusilor alaptati, exclusiv, la san.

3 minute citit

View details Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre
Articol
Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre

Ce inseamna sa fii tata in zilele noastre

Uneori, cei care sunt tatici pentru prima data isi gasesc cu greu locul. Te intrebi cum sa gasesti echilibrul intre autoritatea parentala si a fi prietenul copilului tau?

3 minute citit

View details Cum sa asiguri igiena bebelusului tau
Articol
Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Cum sa asiguri igiena bebelusului tau

Bebelusul tau are nevoie de o igiena impecabila si de multa ingrijire pentru a-si forma un corp sanatos. Iata ce aspecte trebuie luate in vedere atunci cand ii facem toaleta.

3 minute citit

View details Influenta nutritiei asupra somnului copilului
Articol
Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Influenta nutritiei asupra somnului copilului

Somnul joaca un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, deoarece in timpul somnului are loc productia hormonului de crestere si a hormonilor tiroidieni.

3 minute citit

View details Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?
Articol
Gasirea pozitiilor corecte pentru alaptare

Pozitii de alaptare: Cum se ataseaza corespunzator bebelusul la san?

„Totul va veni de la sine, vei vedea!" In realitate, se dovedeste ca nu este un lucru atat de usor sa-ti gasesti, impreuna cu bebelusul tau, o pozitie in care sa va simtiti amandoi confortabil.

5 minute citit

View details Beneficiile alaptarii pe termen lung
Articol
Beneficiile alaptarii pe termen lung

Beneficiile alaptarii pe termen lung

Fiecare mama isi doreste ce este mai bun pentru copilul ei, iar unul dintre lucrurile importante in primele zile de viata ale bebelusului este alaptarea.

3 minute citit

View details Proprietatile uimitoare ale laptelui matern
Articol
Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Proprietatile uimitoare ale laptelui matern

Laptele matern e cu adevarat uimitor. Stiai ca acesta isi schimba compozitia in functie de varsta bebelusului tau?

9 minute citit

View details Probleme cu alaptarea? Rezolva-le cu ajutorul solutiilor de mai jos!
Articol
probleme cu alaptarea

Probleme cu alaptarea? Rezolva-le cu ajutorul solutiilor de mai jos!

Alaptarea merita toata rabdarea si atentia de care are nevoie. Mai jos gasesti cele mai intalnite probleme si solutiile lor.

8 minute citit

View details Totul despre scaunele neregulate la copii
Articol
constipatia_la_bebelusi_si_copii_tot_ce_trebuie_sa_stii_01

Totul despre scaunele neregulate la copii

Bebelusul tau sufera de constipatie? Poate parea o intrebare ciudata. Cu siguranta stii ce inseamna termenul „constipat”: scaune de o frecventa redusa sau chiar lipsa acestor scaune.

5 minute citit

View details Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?
Articol
Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree

Ce sa faci cand cel mic sufera de diaree?

Unul dintre primii pasi pe care ii poti face cand bebelusul tau incearca sa iti transmita ceva este sa ramai calma si sa investighezi cu blandete cauza.

3 minute citit

View details Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit
Articol
somnul bebelusului

Cum sa ajuti bebelusul sa aiba un somn linistit

Bebelusii adora sa doarma, sa manance, si sa repete aceste lucruri. Asa este? Doar ca etapa somnului poate uneori sa implice mai multa munca.

3 minute citit

View details Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei
Articol
Importanta ajustarii alimentatiei copilului

Importanta ajustarii alimentatiei copilului in functie de varsta si rolul ei

Copiii au nevoie de o alimentatie sanatoasa pentru a-si asigura necesarul de nutrienti pentru o crestere si dezvoltare armonioasa normala.

22 minute citit

Intra in Clubul Nestlé Baby

  Intra in Clubul Nestlé Baby
campanii-nestle-baby

Surprize

Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

aplicatii-sarcina-bebelusi

Aplicatii utile

Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

Sfaturile expertilor

Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

nutritia-bebelusului

Nutritia bebelusului

Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.