MyFeed Personalized Content
12-18 luni
Articol
Adauga acest post la favorite

5 jocuri pentru copiii de 12 - 18 luni

De la mersul taras pana la statul in picioare singur si primii sai pasi, bebelusul tau creste repede, devine mult mai mobil si are nevoie constanta de activitate. Isi foloseste mult mai mult imaginatia, simtul orientarii si devine mult mai constient de spatiul din jurul sau. Vei observa ca ii place la nebunie sa iti aduca jucarii, sa te includa in joaca lui si sa repete jocurile preferate la nesfarsit.

5 minute citit Feb. 8, 2024

Asa ca daca sunteti nevoiti sa stati mai mult timp in casa, fii aproape de micutul tau jucandu-te cu el ceea ce ii place mai mult si bucurati-va de timpul petrecut impreuna.

Joaca activa

Activitatea fizica este amuzanta si va aduce mai aproape. In acelasi timp, joaca un rol major in dezvoltarea armonioasa a celui mic. In numeroase tari se recomanda pentru bebelusi activitate fizica de la 1 pana la 3 ore zilnic. Activitatea lor zilnica poate include atat jocuri organizate, structurate, cat si joculete libere, activitate fizica neorganizata.

Jocurile organizate sunt cele in care adultul ghideaza activitatea, iar cel mic este incurajat sa urmeze cateva reguli simple. Activitatile pot fi obisnuite, dar si de grup.

Jocurile neorganizate sunt cele in care micutul alege ce activitati doreste sa faca, cu interventii minime din partea unui adult.

Incurajarea copilului de a fi activ inca de la aceasta vartsa il va ajuta sa isi dezvolte functiile motorii, forta fizica si sa isi creeze obiceiuri sanatoase care ar putea sa il insoteasca toata viata.

 

1. Prinsa

parinti care danseaza cu copilul care invata sa mearga

Cum: Este un joculet minunat potrivit pentru perioada in care micutul tau a invatat sa mearga si exerseaza alergatul. Jocurile in care va urmariti unul pe altul sunt grozave de jucat in gradina, cand este posibil. Daca nu aveti gradina, fa putin loc in casa, impinge mobila la o parte si alergati usor unul dupa altul. Schimbati rolurile atunci cand unul il prinde pe celalalt si nu uita sa ii dai o imbratisare cand te prinde. Astfel cel mic va intelege scopul jocului.

De ce: Acest joc activ il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte musculatura si simtul de orientare in spatiu.

 

2. La plimbare cu masina

copil intr-o masinuta facuta din cutii de carton cu ochelari VR

Cum: La aceasta varsta micutul tau poate folosi jucarii de incalecat, care se misca sau se balanseaza: masinute, camioane, caluti. Lasa-l sa se deplaseze in directia dorita, in casa sau in gradina, dar sub supraveghere ta, bineinteles.

De ce: Micutului ii va placea la nebunie sentimentul de independenta cand conduce un asemenea “utilaj” singur si isi va dezvolta musculatura abdominala si a picioarelor.

 

3. Bule de sapun

tata care se joaca cu copilul cu baloane de sapun

Cum: O activitate draguta pe care sa o faci in gradina, in balcon sau chiar in interior. Sufla cateva baloane de sapun pentru ca cel mic sa alerge si sa le prinda. Se va distra cand balonasele se sparg. Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare, asa ca propune-i acest joc atunci cand se simte sigur pe piciorutele lui si poate merge.

De ce: Distractia nu va fi doar miscarea fizica dupa balonase, dar il va ajuta de asemenea sa isi dezvolte echilibrul si coordonarea ochi-mana.

parinte-in-felul-tau

 

4. Cursa cu obstacole

parinti care se joaca cu copilul

Cum: Creeaza o mini cursa cu obstacole in sufragerie sau in gradina, cu obiecte precum pernute pe care sa se urce, o masa sub care sa mearga sau un scaun pe care sa il inconjoare. Lasa-l pe cel mic sa descopere si sa se distreze, sub supravegherea ta.

De ce: Aceasta activitate il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile motorii generale, orientarea in spatiu, forta si agilitatea.

 

5. Ascunsa in cutii

copil care priveste de dupa draperie

Cum: Daca ai cutii mari de carton, acestea sunt perfecte pentru copilul tau ca ascunzatori, ca masini, rachete spatiale sau cuiburi in care sa se catere sau sa iasa. Lasa-l pe micut sa se distreze dupa cum doreste, dar supravegheaza-l.

De ce: Aceasta activitate il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte functiile motorii, orientarea si echilibrul, dar ii provoaca si imaginatia pentru ca trebuie sa-si creeze propriile jocuri.

 

Cauti mai multe activitati pe care sa le faci in casa cu copilul tau? Descopera si alte idei de jocuri pe care sa le incerci cu micutul tau, in functie de varsta sa.

 

Surse:

Rate this article

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.