Cele 3 secrete ale unui tatic responsabil
Traim vremuri mai bune decat in trecut favorabile pentru a creste copii sanatosi. Unii dintre noi isi amintesc ca parintii nostri aveau acces limitat, atat la informatiile privind metodele de crestere, cat si la alimentele esentiale pentru cresterea fara carente a copilului.
De la momentul in care in cuplu apare dorinta de a aduce pe lume un copil, tatal isi poate pune problema sa actioneze responsabil si sa se implice activ in aducerea pe lume si cresterea unui copil sanatos. Iata 3 metode simple de care orice viitor sau actual tatic poate tine cont:
1. Implicare in ingrijire
Aparitia copilului presupune, inainte si dupa nastere, un efort suplimentar. Daca urmeaza sa fii tatic, cea mai usoara metoda de a trece peste perioada care va urma este sa te implici, sa inveti tot ce este de facut pentru a o putea ajuta pe mama. In acest mod te vei implica direct in viata copilului tau, bucurandu-te de toate etapele.
In scurt timp, tot ce inseamna ingrijirea copilului va deveni o a doua natura:
- tinutul bebelusului in brate si conectarea cu acesta;
- antrenarea atentiei pentru a intelege ce iti cere atunci cand plange;
- baia de seara unde invati cum sa il tii si cum sa il speli;
- schimbarea scutecului;
- imbracarea cu un body plin de nasturei;
- alimentatia: cum si cu ce il hranesti;
- curatarea nasului cu pompa de nas, luarea temperaturii, punerea unui supozitor, taiatul unghiilor.
2. Regim alimentar echilibrat
Este evident ca regimul alimentar, atat cel al mamei, cat si al tatalui, au impact asupra copilului. Acesta invata obiceiurile de consum de la parinti.
Un tata cu un regim nesanatos va reusi cu greu sa impuna copilului o alimentatie sanatoasa daca nu este la randu-i un model de urmat.
Mai mult, s-au facut studii din care a reiesit ca un impact important il poate avea asupra sanatatii copilului chiar si regimul alimentar al tatalui inainte de conceptie. Consecintele unei diete inadecvate merg de la defecte la nastere pana la obezitate si boli cronice. Spre exemplu, un studiu din 2013 a ajuns la concluzia ca deficitul de acid folic din dieta tatalui duce la astfel de consecinte nedorite.
Un alt studiu a observat legatura directa dintre o dieta mai putin bogata (post) in perioada conceptiei si o valoare normala a glicemiei la copil.
Daca iti doresti sa schimbi ceva in dieta, apariţia copilului poate fi o motivatie suplimentara pe care te invitam sa o imbratisezi.
3. Multa joaca
Vin momente in cresterea si ingrijirea bebelusului cand ai prefera sa iesi cu prietenii la bere. Chiar daca o faci, nu uita ca cel mic te asteapta sa te joci cu el. Este momentul in care va conectati si va apropiati, un prilej foarte bun pentru ca cel mic sa deprinda si sa-si dezvolte diferite abilitati.
Pentru el fiecare moment se poate transforma in joaca. Tu esti jucaria lui preferata si atunci cand ii vobesti sau ii dai de mancare, si atunci cand il schimbi sau cand ii faci baie. Te poti juca cu el atunci cand il lauzi, cand ii schimbi scutecul sau când va plimbati in parc.
Nu uita nici de propriile nevoi. Niciun copil nu se bucura atunci cand interactioneaza cu un adult stresat. Bebelusul tau va simti atunci cand energia ta este negativa si o va prelua. Gaseste metode care sa te faca sa te simti bine, sa te umple de energie si sa-ti reincarce bateriile.
Articole similare
Exact ce vroiam sa știu