Alimentatia copilului tau de la 12 la 24 de luni
Dupa cum bine stii deja, copiii sunt foarte activi si energici! Fiecare gustare si masa conteaza din punct de vedere nutritiv, fiind foarte importante pentru cresterea lor.
Dupa cum bine stii deja, copiii sunt foarte activi si energici! Fiecare gustare si masa conteaza din punct de vedere nutritiv, fiind foarte importante pentru cresterea lor.
Mesele servite copiilor trebuie sa le asigure acestora substantele nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea lor. Acestea trebuie sa fie in cantitati mici, dar dese pe parcursul intregii zile — in general, trei mese echilibrate si doua sau trei gustari hranitoare.
Copiii de 12 de luni au nevoie in fiecare zi de alimente din fiecare grupa de alimente. In tabelul* de mai jos gasesti o serie de sugestii de alimente din fiecare grupa de alimente.
Grupe de alimente | Aport zilnic** | Exemple privind marimea portiilor |
Produse lactate | 470ml | 120 - 240ml |
Seminte si cereale | 28g seminte si cereale (cel putin o jumatate din acestea trebuie sa fie integrale) | Fiecare dintre exemplele de mai jos este echivalentul a aproximativ 14g de seminte: Fiecare dintre exemplele de mai jos este echivalentul aproximativ al unei portii de 8 grame: |
Legume | 170ml | cana de 60ml de piure de legume, sau legume pasate, sau gatite, moi, legume taiate, decojite |
Fructe | 170ml | cana de 60ml de piure de fructe sau fructe pasate sau fructe moi, taiate, decojite |
Carne/boabe | 43g | 3 linguri de carne de vita sau sau carne de pasare bine patrunsa, gatita simplu, usor de mestecat sau aproximativ 1 ou omleta |
Cum creezi o baza sanatoasa?
Iata niste sfaturi despre cum sa dezvolti la copilul tau obiceiuri alimentare sanatoase, pe care sa le aplice apoi de-a lungul intregii sale vieti:
1. Alege alimentele cu atentie
Carentele nutritionale sunt mai frecvente in perioada introducerii alimentelor solide. Studiul Nestle din 2008 privind alimentatia bebelusilor si copiilor mici (FITS) a evidentiat ca acestia nu consuma suficiente fructe si legume in fiecare zi si nici nu beneficiaza de cantitatea recomandata de potasiu si fibre. De asemenea, mai mult de jumatate dintre acestia nu primesc suficienta vitamina E din alimentele pe care le consuma.
De aceea este important sa ii oferi copilului o gama variata de fructe, legume, cereale integrale, carne slaba si produse lactate. De asemenea, introdu in alimentatia acestuia grasimi vegetale cu Omega-3, de exemplu ulei de nuci, de in sau ulei de rapita .
2. Amesteca-le
Un regim alimentar echilibrat trebuie sa includa o gama variata de alimente din fiecare grupa, in fiecare zi — cereale integrale, fructe, legume, carne, legume boabe (leguminoase) si produse lactate. De asemenea, asigura-te ca ii dai alimente cu substante nutritive de care copilul ar putea sa duca lipsa: fier, zinc, potasiu, vitamina E si fibre.
3. Creeaza un curcubeu de fructe si legume
O gama variata de alimente colorate ii diversifica gusturile copilului si ii ofera o varietate de substante nutritive de care sa se bucure burtica lui. Daca introduci alimente noi impreuna cu alimente pe care deja le cunoaste si ii plac, copilul ar putea sa le accepte mai usor. De pilda, daca ii place porumbul, incearca sa adaugi cuburi mici de ardei rosu.
4. Lasa copilul sa hotarasca cat vrea sa manance
Invata copilul sa isi cunoasca apetitul, lasandu-i libertatea de a alege ce si cat vrea sa manance. Daca ii este foame, lasa-l sa manance cu pofta. Dupa ce se satura, nu ii mai da.
5. Gustari istete
Da-i trei mese in cantitate mica si doua sau trei gustari pe zi. Deoarece unii copii isi iau 25% din calorii din gustari, asigura-te ca si gustarile au valoare nutritionala ridicata. Evita alimentele bogate in calorii si sarace in substante nutritive precum chipsuri, biscuiti si bauturi dulci.
6. Hidrateaza-l cu grija
Bauturile sunt importante pentru hidratare, dar daca ii dai sa bea in exces ar putea sa se simta prea plin si sa refuze mancarea. Bauturile pe care i le dai trebuie sa fie laptele, ceaiurile speciale pentru copii si apa. Nu ii da mai mult de 2 cani de lapte pe zi. Apa trebuie sa reprezinte restul de lichide. Ocazional, ii poti da si sucuri de fructe sau legume fara zahar adaugat si diluate cu apa. Ofera-i sucurile doar in pahar, nu in sticla, si nu mai mult de 120 ml pe zi.
7. Da-i grasimi sanatoase
Copiii de varsta mica au nevoie de grasimi sanatoase pentru crestere si pentru dezvoltarea creierului. Ofera-i surse sanatoase de grasimi predominant nesaturate – peste gras, avocado, alimente care contin uleiuri vegetale.
8. Alege alimente cu nivel scazut de sodiu
Chiar daca ti se pare ca mancarea copilului tau este prea fada, aminteste-ti ca nu are nevoie de atat de multa sare ca tine. Odata introdus sodiul in alimentatie, gustul sarat devine un gust preferat.
Corectarea carentelor nutritionale ale copilului
Pentru a intelege mai bine obiceiurile alimentare si aportul de substante nutritive ale copilului, Nestlé a desfasurat in 2008 studiul privind alimentatia bebelusilor si copiilor mici (FITS). Daca stim ce mananca in realitate copiii, le putem orienta mai bine alegerile alimentare.
Iata care sunt cele mai frecvente carente nutritionale pe care le-am descoperit.
a. Fructele si legumele
Contin vitamine si minerale esentiale, precum si fibre. Un regim alimentar bogat in fructe si legume este important pentru o crestere si dezvoltare sanatoase.
Nestlé FITS 2008 a evidentiat ca 25% dintre copiii de 12 pana la 24 de luni nu mananca nici macar o singura portie distincta de fructe pe zi, iar 30% dintre ei nu mananca nici macar o singura portie distincta de legume pe zi.
Cum trebuie procedat: Da-i copilului tau 225g de fructe si 275g de legume in fiecare zi*. Acestea pot fi proaspete, inghetate sau din conserva, dar trebuie sa fie taiate in bucati mici, usor de consumat. Pentru a obtine varietate, pune aceste piureuri in alimentele preferate ale copilului tau.
b. Cerealele
Conform rezultatelor Nestlé FITS 2008, aproximativ 60% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 18 luni consuma cereale neintegrale, pentru adulti. Acestea nu sunt probabil cea mai buna alegere pentru copilul tau. Este posibil ca aceste cereale sa nu aiba la fel de mult fier ca cele pentru copii mici si ar putea contine o cantitate mare de zahar.
Cum trebuie procedat: continua sa ii dai copilului cereale pentru copii mici, bogate in fier si aminteste-ti ca ii poti da cereale in orice moment al zilei!
c. Bauturile indulcite si deserturile
Nu prea este loc in regimul alimentar al copilului tau pentru alimente bogate in calorii si sarace in substante nutritive. Nestlé FITS 2008 a evidentiat ca mai mult de 70% dintre copii consumau orice tip de dulciuri, deserturi si bauturi indulcite in fiecare zi. Deserturile, dulciurile si bauturile indulcite pot fi prea bogate in calorii comparativ cu micronutrientii pe care ii ofera si inlocuiesc alte alimente nutritive din regimul lui alimentar.
Cum trebuie procedat: In locul dulciurilor, ofera-i copilului tau alternative mai nutritive precum fructe, iaurt si cereale sau gustari facute din cereale integrale.
d. Fibrele
Joaca un rol important in sanatatea digestiva a copilului tau. Totusi, studiul Nestlé FITS 2008 a evidentiat ca, in realitate, nici un copil nu respecta aportul zilnic recomandat de 19 grame de fibre*.
Cum trebuie procedat: Da-i zilnic cereale integrale,fructe si legume proaspete, congelate sau din conserva, care au dimensiunile si textura potrivite pentru copilul tau.
e. Vitamina E
Conform studiului Nestlé FITS 2008, aproximativ jumatate dintre copiii de un an nu beneficiaza de cantitatea recomandata de vitamina E din alimentele pe care le consuma.
Cum trebuie procedat: Printre alimentele ce contin vitamina E se numara uleiurile vegetale (rapita, porumb, soia), avocado, cerealele integrale si unele legume verzi (spanac, broccoli).
f. Potasiul
Este un mineral care ajuta muschii sa functioneze corespunzator. Conform studiului Nestlé FITS 2008, in realitate, nici un copil nu respecta aportul recomandat de potasiu in regimul alimentar.
Cum trebuie procedat: Potasiul se gaseste in multe alimente de origine vegetala, inclusiv cartofi, cartofi dulci, avocado, spanac, iaurt, banane si citrice.
g. Grasimile sanatoase
Ajuta la crestere si la dezvoltarea cerebrala. De asemenea, grasimile ajuta organismul sa utilizeze vitaminele liposolubile A, D, E si K*. Studiul Nestlé FITS 2008 a evidentiat ca aproximativ 23% dintre copii nu consuma cantitatea recomandata de grasimi totale. Regimul alimentar al copilului de varsta mica trebuie sa cuprinda aproximativ 30 - 40% din totalul caloriilor din grasimi, de preferat grasimi mono- si poli-nesaturate* precum cele din peste, avocado si alimente cu uleiuri vegetale, de exemplu uleiul de soia sau uleiul de rapita. Aceste grasimi sanatoase ar trebui sa inlocuiasca grasimile saturate din produsele lactate bogate in grasimi precum untul sau branza grasa si carnurile grase precum mezelurile.
Cum trebuie procedat: Incearca sa gatesti cu grasimi precum uleiul de soia, in, nuci sau uleiul de rapita, care au si Omega-3, acid alfa-linolenic, sau foloseste sosuri de salata facute cu astfel de uleiuri. Aminteste-ti sa limitezi consumul de alimente bogate in grasimi saturate si trans.
Surse*
- Usual food intakes of 2- and 3-year old U.S. children are not consistent with dietary guidelines, Mary Kay Fox, Elizabeth Gearan, Judith Cannon, Ronette Briefel, Denise M. Deming, Alison L. Eldridge and Kathleen C. Reidy. Fox et al. BMC Nutrition (2016) 2:67
- https://doi.org/10.1186/s40795-016-0106-2
** Nevoile copilului tau pot fi mai mari sau mai mici decat valorile de mai sus; fii permanent atenta/atent la semnalele copilului care indica ca ii este foame, sau ca e satul
Articole similare