Dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii
Dezvoltarea cognitiva inseamna dezvoltarea capacitatii de a gandi si de a intelege si presupune abilitati de a percepe, de a procesa informatii, de a folosi limbajul, de a opera cu concepte. Creierul este principalul organ implicat in dezvoltarea cognitiva.
Dezvoltarea creierului si dezvoltarea cognitiva incep in uter: incepand cu a 4-a luna de sarcina, cei mai multi neuroni sunt formati si vor continua sa supravietuiasca pana spre finalul vietii.
Inainte de nastere, copilul este deja inteligent si invata, contrar convingerii comune, conform careia: “Copilul este mic, nu stie, nu intelege”.
De asemenea, inainte de a se naste, copiii sunt activi, reactioneaza la stimuli si, incepand cu varsta de 6 luni sau poate chiar mai devreme, au o viata emotionala.
Abilitatile emotionale si sociale sunt primele care se dezvolta pentru ca ele au legatura cu supravietuirea. Acestea sunt fundamentul dezvoltarii cognitive. Nu putem invata nimic fara ajutorul celorlalti si fara reciprocitate.
Tot ce gandeste si ce simte mama - siguranta, liniste, teama, furie - genereaza substante chimice care influenteaza viata emotionala a copilului.
Pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a copilului in timpul sarcinii si pentru a facilita preferinte viitoare sanatoase, parintii ar trebui:
- Sa aiba o alimentatie sanatoasa;
- Sa mentina un nivel al stresului cat mai scazut;
- Sa fie activi, cu ajutorul unor exercitii fizice adaptate nevoilor lor;
- Sa ii transmita bebelusului dragoste si ganduri pozitive.
Articole similare