Saptamana 37 de sarcina
Bebelusul tau tinde sa isi tina capul aplecat si mainile incrucisate si sa stea ghemuit cu picioarele la piept, deoarece nu are mult loc pentru a se misca. Va fi foarte bucuros sa iasa afara si sa se intinda. Citeste mai multe despre saptamana 37 de sarcina.
Bebelusul tau nu mai este chiar asa mic. Vei descoperi ca nu se mai misca asa de mult ca inainte din cauza lipsei de spatiu. Totusi, el continua sa loveasca, sa dea cu cotul si sa isi miste capul pentru a arata ca inca este aici. Simte-te libera sa impingi usor cu degetul pentru a-i raspunde „Buna, si eu sunt aici!”. Puful subcutanat ce ii acoperea pielea, lanugo, a fost dat jos in timp ce vernixul ceros incepe sa se desprinda si sa pluteasca in lichidul amniotic. Rabdare, se pregateste sa te cunoasca in curand!
Corpul tau in saptamana 37 de sarcina
Mai sunt cateva saptamani, te simti si entuziasmata, si nelinistita.
Incearca sa ramai pe cat de relaxata posibil ca sa poti da nastere in conditii optime. Continua sa iti faci exercitiile zilnice de relaxare si de respiratie. Daca simti un val de contractii, uita-te cu calm la ceas, intinde-te si relaxeaza-te, respira adanc si regulat. Contractiile se vor linisti. Cand se intorc, uita-te iar la ceasul tau. Daca durata dintre ele este mai mare de 20 de minute, inca nu intri in travaliu (in general, daca contractiile sunt la 5-10 minute distanta una de alta, sau daca ti s-a rupt apa, este timpul sa mergi la spital). Iti vine sa crezi cat de aproape esti sa devii mama? Sau, daca acesta nu este primul tau copil, sa ai inca unul? Relaxeaza-te, totul va fi bine.
Alimentatia in saptamana 37 de sarcina
Una dintre cele mai frecvente intrebari este daca poti bea cafea si ceai sau sa te bucuri de cate un pahar ocazional de vin cat esti insarcinata sau alaptezi. Unele reactii adverse intensificate sunt asociate cu un consum ridicat de cafeina, conform unor studii recente. Aceste rezultate au aratat ca un consum moderat de cafeina in randurile femeilor insarcinate si a mamelor care alapteaza este in regula, respectiv sub 150 ml pe zi.
Luand in considerare faptul ca fiecare metabolizeaza cofeina in mod diferit, majoritatea specialistilor recomanda limitarea la 2 cesti de cafea sau ceai pe zi. Iar in privinta alcoolului, un pahar ocazional pare sa fie in regula – dar doar ocazional! Se recomanda ca mamele care alapteaza sa evite alcoolul, deoarece acesta poate afecta productia de lapte si sa ii schimbe aroma, ceea ce ar putea duce la o reducere a numarului de mese pentru sugar.
Sfaturi
Te simti increzatoare ca partenerul tau o sa fie langa tine in timpul nasterii? Daca esti nesigura, atunci poate reusesti sa iti clarifici cateva lucruri in minte inainte de a decide. Te simti mai in siguranta cand e si el prin preajma? Sau te-ai simti ca si cum ar trebui sa te aduni? Poate ar fi mai relaxant sa ai alaturi o prietena buna, cineva care deja este mama. Nu uita totusi de „cealalta” perspectiva: ar putea partenerul tau sa suporte rolul unui simplu spectator? Vorbeste deschis cu el despre asteptarile si temerile tale. Apoi luati o decizie impreuna. Incearca sa nu te pui nici pe tine, nici pe el sub presiune. Ar trebui sa fie o experienta plina de bucurie.
Articole similare