Sarcina poate face o combinatie perfecta cu activitatea fizica!
Nu exista absolut niciun motiv pentru care sa opresti activitatea fizica in timpul sarcinii! Ba chiar dimpotriva: se recomanda sportul in mod adecvat. Ce activitati fizice as putea face? Exista cateva reguli in materie de siguranta pe care trebuie sa le respecti si apoi ai unda verde! Anunta-ti antrenorul!
Pur si simplu adori sa faci jogging, sa dansezi sau sa te plimbi cu bicicleta. Trebuie sa iti amintesti mereu ca aceste activitati nu sunt interzise, in cazul in care sarcina evolueaza normal. Daca dai dovada de atentia necesara, astfel de activitati sunt chiar esentiale pentru a te ajuta sa tii sub control cat anume iei in greutate, sa te relaxezi si sa scapi de anumite dureri specifice (cum ar fi durerea de spate, spre exemplu), sa iti mentii muschii tonifiati si chiar sa te pregatesti pentru aducerea pe lume a bebelusului. Cu toate acestea, daca sarcina se clasifica la categoria „cu risc", medicul iti poate interzice orice tip de activitate fizica. In toate cazurile, ar trebui ca mai inainte de toate sa consulti medicul si sa obtii parerea sa avizata despre cum este mai bine sa faci.
Ce tip de sport se recomanda pe perioada sarcinii?
Sporturile interzise pe perioada sarcinii sunt acele sporturi care prezinta risc de traume: sporturile in grup (basketul, fotbalul, handbalul), sporturile de lupta (judo, box), sporturile intense (antrenamente de aerobic, cardio). De asemenea, ar trebui sa eviti si acele activitati care prezinta risc ridicat de cadere, cum ar fi calaritul, skiatul sau mersul pe role, spre exemplu.
In afara de cele mentionate, toate celelalte sporturi sunt permise, cu conditia sa te mentii in cadrul unor limite rezonabile (doar nu te pregatesti pentru maraton!) . Cuvantul zilei este „usor". Participa la cursuri usoare de gimnastica, practica mersul pe jos, inotul, poți sa faci yoga sau stretching... de fapt, ce-ar fi sa frecventezi chiar clasele de yoga sau de gimnastica care sunt special concepute pentru femeile gravide?
Daca inainte de sarcina, erai o impatimita a ciclismului sau a cataratului pe munte, poti continua cu aceste activitati, dar trebuie sa scazi putin ritmul si sa eviti efortul in exces, pana in jurul lunii a 5-a de sarcina. De la cinci luni incolo, trebuie sa eviti orice activitate in care trebuie sa stai pe spate. Cel mai important aspect este sa iti asculti propriul corp: in momentul cand simti ca abia mai poti respira, sau cand resimti orice urma de durere, trebuie sa te opresti. Daca abdomenul actioneaza ca si obstacol, nu te forta.
Precautiile pe care trebuie sa le iei in considerare
- Nu practica sportul pe stomacul gol. Daca este nevoie, mananca o banana, ceva fructe confiate, sau un baton de cereale cu 30 de minute inainte. Ia si o gustare cu tine, in cazul in care ramai fara energie.
- Aminteste-ti sa iti faci incalzirea in mod corespunzator si sa exersezi si cateva miscari de stretching la finalul sesiunii.
- Alege imbracamintea mai larga si prin care corpul poate respira. Alege o pereche buna de adidasi si un sutien ferm care sa iti sustina bustul.
- Bea apa la intervale regulate de timp, chiar si in timpul exercitiilor de gimnastica.
- Opreste-te atunci cand te simti obosita sau cand apare senzatia de greata.
- Nu practica niciun sport atunci cand este prea cald, sau prea multa umezeala in aer.
In cazul femeilor insarcinate, inotul reprezinta o forma excelenta pentru practicarea sportului in aceasta perioada. Evita stilul crawl si inotul bras, intrucat acest lucru te va face sa iti arcuiesti spatele. Alege stilul de inot pe spate sau clasele de aquagym inainte de nastere, care sunt absolut ideale pentru tonifiere si pentru activarea circulatiei. Sunt foarte multe bazine de inot care ofera si acest serviciu.
Articole similare