Saptamana 11 de sarcina
Daca ai putea sa te uiti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana 11 de sarcina.
Sarcina este o calatorie minunata, plina de surprize. Pentru a te bucura din plin de aceasta perioada, este important sa stii ce se intampla in corpul tau. Acest calendar de sarcina pe saptamani si luni te va insoti pas cu pas. In primul trimestru de sarcina, corpul tau se transforma intr-un mod uimitor. Hai sa vedem ce iti rezerva saptamana 10 de sarcina!
A inceput si saptamana 11 si urmaresti cu emotie dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii. Fatul a reusit sa depaseasca perioada critica si incepe etapa in care se dezvolta organele interne. Creierul, plamanii, rinichii si ficatul functioneaza deja si se vor dezvolta pe toata durata sarcinii.
Mai este putin si inchei trimestrul I de sarcina si, daca ai putea sa privesti inauntru, ai vedea niste firisoare micute de par crescand pe sprancenele bebelusului tau si deasupra buzei. Citeste mai multe despre saptamana aceasta.
Din crestet pana la coccis, bebelusul tau are acum lungimea impresionanta de 4 cm, aproximativ marimea unei rosii maricele. Inca o saptamana aglomerata in interiorul tau – primele fire subtiri de par incep sa apara. Sunt aproape complet formate organele genitale externe, asa ca poti sa afli in cateva saptamani daca bebelusul o sa fie fata sau baiat.
Celulele nervoase se multiplica chiar daca, deocamdata, inca nu este stabilita nicio conexiune cu creierul. Totusi, maduva spinarii si circuitele neuronale incep sa fie aranjate in interiorul si in jurul muschilor. Asta inseamna ca bebelusul va avea curand miscari reflexe in burtica.
Corpul tau in saptamana 11 de sarcina
Elasticul pantalonilor tai incepe sa te stranga, iar cupa sutienului obisnuit este un pic prea mica. De obicei, o viitoare mama are 1-2 kg in plus la sfarsitul primului trimestru. Ce este interesant este faptul ca bebelusul reprezinta partea cea mai mica a cresterii in greutate. La aproximativ 10 grame, el reprezinta intr-adevar o greutate neglijabila. In mare masura, cresterea in greutate se datoreaza uterului marit, placentei si lichidului amniotic.
Te simti mai bine decat in primele saptamani de sarcina, nu mai ai greturi si parca ai inceput sa-ti recapeti tonusul. Excelent! Incearca si cateva exercitii de gimnastica pentru gravide, o sa-ti prinda bine, pentru ca o ca sa te simti relaxata, iar durerile de spate vor fi eliminate.
Alimentatia
Pentru a evita ca organismul sa recurga la masa ta osoasa pentru resurse, este esential sa mananci alimente care asigura cantitatea adecvata de calciu pentru tine si bebelusul tau. Calciul se gaseste in lapte si produse lactate, dar si in ape bogate in calciu. Se gaseste in majoritatea legumelor cu frunze verzi si in semintele de susan. Patru portii de lactate pe zi si apa bogata in calciu iti vor acoperi necesarul. Doctorul tau ar putea considera util sa iti completeze regimul cu suplimente alimentare, ce contin calciu, pentru a se asigura ca primesti suficient in fiecare zi.
Ai grija la simptomele sarcinii, mai ales ca este perioada in care se manifesta constipatia. Asigura-ti o dieta diversificata si echilibrata, care sa contina fibre, fructe, legume, lactate si proteine. Consuma multe lichide, mai ales apa, ceaiuri neindulcite, supe si sucuri naturale. In acest fel beneficiezi de o digestie buna si totodata ai grija de sanatatea pielii tale.
Sfaturi in saptamana 11 de sarcina
Ai observat vreo aversiune fata de anumite alimente in ultimul timp? Complet normal! Este ceva normal ca in timpul sarcinii sa gasesti unele alimente dezgustatoare, in special cele cu un miros puternic si in special in timpul primului trimestru. Pentru a ocoli aceste alimente, pur si simplu opteaza pentru altele similare, de exemplu ceva din aceeasi grupa alimentara. Deci daca nu mai suporti sa vezi peste in farfurie, mananca pui, sunca sau alte carnuri albe. Daca nu reusesti sa mananci legume bogate in beta-caroten, aminteste-ti sa compensezi mancand mai multe fructe bogate in aceeasi substanta nutritiva, precum piersicile sau caisele.
Ca sa ai control asupra modificarilor care apar in organismul tau, planifica riguros vizitele la medic si urneaza cu strictete programul vizitelor medicale din timpul sarcinii.
Nu neglija dieta pentru gravide, este foarte important sa mananci sanatos si sa asiguri o cantitate de nutrienti care sa permita dezvoltarea normala a fatului si totodata sa mentina in parametri normali starea ta de sanatate.
Articole similare