MyFeed Personalized Content
Sarcina
Articol
Adauga acest post la favorite

Saptamana 20 de sarcina

0
0 Review-uri

Se intampla atat de multe la tine in burtica saptamana aceasta, incat vei vrea sa tragi un pui de somn dupa ce citesti despre ele! Afla mai multe despre saptamana 20 de sarcina.

7 minute citit Feb. 16, 2024

Saptamana 20 marcheaza mijlocul celei de-a cincilea luni de sarcina. Bebelusul tau creste tot mai repede - pana in saptamana 40, va fi crescut de zece ori in greutate. Bebelusul este la fel de activ ca inainte, dar miscarile sale devin tot mai bine coordonate. La o ecografie 4D, poti vedea cum bebelusul tau se invarte si face fete amuzante. In acest timp, diferitele parti ale gurii mici devin din ce in ce mai vizibile: ochii, care inca sunt inchisi, urechile, nasul si gura. Acum, parul bebelusului incepe sa creasca si el.

Bebelusul tau creste din ce in ce mai repede, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, care este destul de accelerata in momentul de fata. Corpul lui chiar a crescut, ceea ce ii face capul sa para mai mic. Daca bebelusul tau este o fata, ovarele ei sunt echipate cu suficiente celule primitive pentru a produce 6 milioane de ovule!

Dar din aceasta etapa de dezvoltare in continuare, numarul va incepe sa se reduca, stagnand in jurul numarului de 1 milion la nastere. Pancreasul incepe sa secrete insulina, un hormon ce va regla nivelul glicemiei pe durata intregii vieti. Aceasta ii permite, de asemenea, sa foloseasca zahar si grasimi pentru cresterea sa accelerata si sa le stocheze subcutanat pentru nastere. Istet, nu?

În timpul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină, apar pungile dentare în gingiile bebelușului, dar acestea vor deveni vizibile doar în timpul perioadei de dentiție.

Papilele gustative încep să funcționeze eficient și bebelușul tău poate acum gusta apa amniotică. Dacă aceasta îi va plăcea mai mult sau mai puțin depinde de dieta ta. Gustul apei amniotice influențează și cât de des și de intens va înghiți copilul - cu cât apa este mai dulce, cu atât acest proces va fi mai lent.

Pe lângă simțul gustului, simțurile auzului, văzului și atingerii devin și ele sensibile. Începând cu a patra lună de sarcină, bebelușul tău arată o reacție crescută la sunete - acum poate recunoaște vocea ta și ritmul inimii, de exemplu. Așa că vorbește-i, spune-i povești, pune-i muzică. Este de o importanță deosebită cântatul mamei, vorbirea cu bebelușul și evitarea unui mediu zgomotos. Pielea delicată a bebelușului este acoperită cu un lichid fetal uleios, așa-numitul vernix caseosa, care-l protejează pe bebeluș de apele amniotice. Mucusul este o combinație de secreții ale glandelor sebacee ale bebelușului și o epidermă exfoliată.

Bebelușul în cea de-a 20-a săptămână de sarcină este deja destul de mare: este măsurat în jur de 25.6 cm și cântărește aproximativ 300 de grame.
 

saptamana 20 de sarcina


Corpul tau in saptamana 20 de sarcina 

Ai simtit cum se misca bebelusul? Ce moment minunat! Pentru a te bucura din plin de el, intinde-te sau stai jos si relaxeaza-te. Atunci vei putea sa simti zvacnirile cel mai bine. Cand te misti, de fapt, iti legeni bebelusul inapoi la somn. Iar el inca doarme pana la 20 de ore pe zi. Majoritatea bebelusilor sunt cei mai activi seara, intre orele 20 si 23.

Dar vei avea nevoie de putina rabdare pentru a detecta corect miscarile lui. La inceput probabil nu vei simti nimic mai mult decat un spasm sau o zvacnire usoara. Loviturile in burtica devin evidente doar din a 25-a saptamana. Si vor mai fi cateva saptamani pana cand viitorul tatic va putea trai acest moment minunat. 

In timpul celor 20 de saptamani, burtica ta va incepe sa creasca rapid. In acest moment, greutatea corpului tau va fi crescut cu aproximativ 5-6 kilograme. Poate ca deja observi primele urme ale unei linii de sarcina pe abdomenul tau, asa-numita linie neagra. Aceasta apare la majoritatea femeilor ca rezultat al unei cresteri a cantitatii de melanina din piele, a carei productie creste in al doilea trimestru. Acest lucru se poate manifesta prin intunecarea pielii si decolorare, pe care cu siguranta o vei observa. Toate alunitele si pistruii vor deveni, de asemenea, vizibili. Dupa nastere, aceste schimbari vor disparea in cateva luni.

Desi este doar al doilea trimestru, s-ar putea sa incepi sa simti contractiile Braxton-Hicks care pregatesc uterul pentru nastere. Nu te teme de asta – fiecare viitoare mama le simte. Ele dureaza de obicei cateva zeci de secunde.

Sub influenta progesteronului secretat de placenta, glandele mamare se dezvolta, iar intre saptamanile a 16-a si a 22-a de sarcina incep sa produca colostru, adica primul lapte. Daca in acest timp observi picaturi de lapte care curg din sanii tai si simti ca sanii tai s-au marit, acesta este un semn ca totul este in regula.

Încă vei fi însoțită de simptomele cunoscute din săptămânile anterioare - balonare, secreții vaginale excesive, urinare frecventă și tulburări digestive. Se pot manifesta și amețeli și insomnii. La această etapă a sarcinii, ce merită atenția ta specială?

Hipertensiunea, cunoscută și sub numele de gestoză sau intoxicație în timpul sarcinii, poate apărea după săptămâna a 20-a de sarcină. Un simptom al gestozei este o creștere a tensiunii arteriale (140/90 mm Hg sau mai mare), care poate fi însoțită de dureri de cap și umflături.

Vizitele lunare la medic, măsurarea tensiunii arteriale și a greutății corporale sunt importante. Recreerea în aer liber, activitatea fizică și o dietă săracă în sare sunt, de asemenea, importante. Încă din primul trimestru, în timpul examinării ecografice între săptămânile a 11-a și a 14-a, se evaluează riscul inițial de hipertensiune în timpul sarcinii. Dacă te afli într-un grup cu risc crescut de a dezvolta hipertensiune în timpul sarcinii, medicul tău poate prescrie acid acetilsalicilic ca măsură preventivă.

Vergeturile – un abdomen în creștere va fi o încercare pentru elasticitatea pielii tale. Pielea se întinde foarte rapid, ceea ce poate duce la apariția vergeturilor pe piept, abdomen și coapse. Aceasta este rezultatul ruperii fibrelor de colagen și elastină.

Este important să previi vergeturile și să ai grijă de piele în mod preventiv cu preparate speciale destinate mamelor. De asemenea, merită să urmezi o dietă bogată în vitamine și minerale, inclusiv zinc, care este foarte important. Masajul poate ajuta, de asemenea.

Chloasma gestationalis, cunoscută și sub numele de melasmă, este o decolorare întunecată care poate apărea pe față ca rezultat al producției crescute de melanină.

Folosește cremă de protecție solară și evită expunerea excesivă la razele soarelui. 

Ombilicul – uterul crește constant. Baza sa atinge înălțimea ombilicului, ceea ce face ca abdomenul să se strângă și ombilicul tău să devină mai proeminent. Se poate întâmpla ca extinderea excesivă a inelelor sale să ducă la o hernie de sarcină.

Orice modificare care te deranjează ar trebui să fie discutată cu medicul tău. Dacă apare o hernie, un specialist te poate trimite la un chirurg.

 

saptamana 20 de sarcina


Alimentatia in saptamana 20 de sarcina 

Poate ai observat o pofta de mancare crescuta, asa ca este important sa fii atenta la mesele tale zilnice. Asigura-te ca dieta ta este diversificata si include toate grupele alimentare.

Probabil ca ai auzit de importanta fluorului atat pentru dintii tai, cat si pentru viitorii dinti ai bebelusului tau. Cateva studii au observat o reducere cu 35% a cariilor pana la varsta de 6 ani la copiii ai caror mame au baut apa fluorizata in timpul sarcinii. Unele tari, precum Elvetia, au optat pentru a fluoriza apa de la robinet spre a preveni cariile. Toate acestea, deoarece consumul de fluor in timpul sarcinii poate proteja dintii copilului tau (cei permanenti incep sa se mineralizeze practic dupa nastere).

Vestea buna? Datorita obiceiurilor alimentare moderne, rareori ducem lipsa de fluor in dieta noastra. Bem apa minerala si mancam mult peste si legume verzi, precum salata verde sau spanacul (si unele fructe il contin, in special merele). 

 

Sfaturi

Pisicile au o reputatie proasta in ceea ce priveste femeile insarcinate. Ar putea pisica ta sa transmita vreo boala periculoasa – toxoplasmoza – bebelusului? Desi nu este nevoie sa iti alungi animalul de companie, trebuie sa iei anumite precautii pana la nastere, mai ales daca pisica ta este tanara. Fecalele de pisoi pot transmite intr-adevar toxoplasmoza.

Este destul de des intalnita, iar majoritatea femeilor o iau fara ca macar sa isi dea seama. Foarte periculoasa pentru bebelusul tau nenascut, chiar fatala. De aceea, pentru a evita riscul de contaminare, incredinteaza unei alte persoane responsabilitatea de a se ocupa de nisipul pentru pisica si spala-te regulat pe maini dupa ce te joci cu pisica.

Relaxeaza-te inainte de culcare

In aceasta perioada, ai putea avea dificultati in a adormi. Abdomenul tau creste continuu, ceea ce uneori poate face dificila gasirea unei pozitii confortabile de dormit. Este benefic sa te concentrezi pe relaxare inainte de culcare. Poti lua in considerare utilizarea unei perne speciale in forma de croissant, pe care o poti plasa sub spate sau sub picioare in timpul somnului.

In luna a 5-a de sarcina, preferintele muzicale ale bebelusului tau incep sa se contureze. Studiile sugereaza ca bebelusii, atat inainte, cat si dupa nastere, tind sa se bucure de lucrarile lui Vivaldi si Mozart. Este demonstrat ca muzica clasica are un efect calmant si relaxant asupra lor.
 

parinte-in-felul-tau

rating review icon
Review-uri recente

Nota media a clientilor

0
0
0 note de la clienti

Review-uri

  • 5 star
    0
  • 4 star
    0
  • 3 star
    0
  • 2 star
    0
  • 1 star
    0

Adauga un nou review

Intra in Clubul Nestlé Baby

MVP Logo
  • campanii-nestle-baby

    Surprize

    Fii in pas cu noutatile si bucura-te de surprizele pregatite pentru tine.

  • aplicatii-sarcina-bebelusi

    Aplicatii utile

    Tine pasul cu tot ceea ce ai de facut, folosind aplicatiile noastre utile.

  • sfaturile-medicilor-despre-ingrijirea-bebelusilor

    Sfaturile expertilor

    Ai articole si parerea specialistilor pentru fiecare etapa alaturi de cel mic.

  • nutritia-bebelusului

    Nutritia bebelusului

    Afla totul despre nutritia bebelusului in primele sale 1000 de zile de viata.

Search icon

Inca nu ai gasit ceea ce cautai?

Incearca noul nostru motor de cautare smart. Vom gasi mereu ceva pentru tine.