Saptamana 28 de sarcina
Copilul tau are in jur de 38 cm lungime din crestet pana in picioare si deja cantareste 1,2 kg, o treime din greutatatea lui la nastere. Talpile lui au in jur de 5½ cm – da, sunt atat de mici! Citeste mai multe despre saptamana 28 de sarcina.
Ai intrat in saptamana 28, dezvoltarea bebelusului in timpul sarcinii este in parametri normali, astfel ca fatul are in jur de 38 cm lungime din crestet pana in picioare si deja cantareste 1,2 kg, o treime din greutatatea lui la nastere. Talpile lui au in jur de 5½ cm – da, sunt atat de mici! Citeste mai multe despre saptamana aceasta.
Bebelusul tau este din ce in ce mai pregatit sa respire aerul de afara. Pielea lui pare mai putin incretita, deoarece a inceput sa se depoziteze grasime sub ea. Momentan, inca primeste lichid amniotic, ce ii umple complet plamanii si alveolele si care va scadea rapid la nastere. Bebelusul are acum abilitatea de autoreglare a temperaturii interne a organismului, ce ii va permite sa se ajusteze la cea de „afara”, cand va iesi in sfarsit din cuibul lui caldut si dragut dinauntrul tau.
Sunt 90% sanse de supravietuire pentru copiii sanatosi nascuti in saptamana 28. Ei nu vor avea probleme fizice sau neurologice.
Corpul tau in saptamana 28 de sarcina
Simti cateodata o strangere in spate sau cum burtica ta se intareste? Acestea ar putea fi contractiile Braxton Hicks. Nu te ingrijora, inseamna doar ca uterul tau exerseaza putin pentru nastere. Contractiile Braxton Hicks dese pot inseamna ca faci prea multe! Ai grija sa nu cari nimic greu si sa iei pauze frecvente in timpul zilei. Daca contractiile nu se opresc sau continua sa devina mai puternice, atunci trebuie sa iti consulti doctorul neaparat (chiar daca doar ca sa te asiguri).
Pentru ca a inceput trimestrul 3 de sarcina, o sa constati ca simptomele sarcinii se modifica si este posibil sa simti senzatii de disconfort, precum insomnie, constipatie, crampe musculare sau hemoroizi.
Alimentatia in saptamana 28 de sarcina
Iti pregatesti bebelusul sa guste din mancarurile pamantesti cu fiecare masa pe care o consumi. Moleculele aromatice din mancarea ta sunt transportate catre bebelus prin lichidul amniotic, impreuna cu hormonii de placere (da, hormonii de placere sunt in meniul din interior!). Dupa nastere, el va putea sa isi aminteasca aceste gusturi – si daca continui sa ai o dieta diversificata dupa nastere cat alaptezi, iti va face laptele mai aromat. Bebelusul tau este cu adevarat un oaspete, iar aceste momente petrecute impreuna va vor pregati pe amandoi pentru relatia pe care o veti avea odata ce el ajunge pe lume.
Alege cu grija alimentele pe care le consumi si creeaza o dieta pentru gravide care sa contina toate grupele de nutrienti si sa asigure aportul necesar de vitamine si proteine.
Sfaturi
Multe femei se ingrijoreaza ca bebelusii lor vor fi nascuti prematur, desi majoritatea reusesc sa ajunga la capatul trimestrului. O veste buna: daca bebelusul tau vrea sa isi faca aparitia acum, cel mai probabil ar putea sa respire independent. Iar plamanii lui vor creste din ce in ce mai mult, cat vasele de sange se dezvolta, iar bronhiile incep sa se raspandeasca. Cel mai important lucru este sa nu te stresezi in legatura cu asta. Sau cu orice altceva!
Odihna este cea mai importanta in aceasta perioada, asa ca asigura-te ca beneficiezi de un somn bun si odihnitor in fiecare noapte. Cea mai buna pozitie de dormit este pe partea stanga, pentru ca astfel creste cantitatea de sange si de nutrienti pe care o transmiti la placenta si la copil. Indoaie picioarele, aseaza-te intre doua perne si pune o a treia perna intre picioare. Astfel vei reusi sa dormi comod.
Mai ai cateva saptamani pana la nastere, dar este bine sa ai pregatit un bagaj de maternitate, sa faci pregatiri pentru venirea bebelusului acasa si sa te asiguri ca membrii familiei stiu ce au de facut la momentul respectiv.
Articole similare